De Wall Street Journal meldde maandag op basis van anonieme bronnen dat de twee in gesprek waren, en noemde toen ook het overnamebedrag. HP bevestigde later dat er onderhandelingen plaatsvinden, maar liet zich niet uit over de prijs.

De overname moet van HP een geduchte concurrent van IBM maken. De Global Technology Services-divisie is een van grootste winstbronnen van IBM.

"Ik zie het als een poging van HP om op een meer betekenisvolle wijze de concurrentie met IBM aan te gaan, vooral op de markten voor dienstverlening en outsourcing," zegt Dana Stiffler, reseach director van analistenbureau AMR Research.

Tweede na IBM

Overigens zal HP ook na een overname van EDS nog de tweede viool spelen in de dienstenmarkt. De omzet van de twee gecombineerde bedrijven viel over 2007 zo'n 10 miljard dollar lager uit dan die van IBM.

In 2006 leverde IBM voor 48 miljard dollar aan diensten. EDS stond tweede op de ranglijst met 21 miljard dollar, maar toonde met 7,6 procent wel een aanzienlijk hogere groei dan de 1,8 procent van IBM. De wereldwijde markt voor dienstverleners bedroeg in 2006 zo'n 672,3 miljard dollar, zo blijkt uit gegevens van Gartner. De bestedingen namen in dat jaar met 6,4 procent toe.

Applicatieontwikkeling

HP's dienstentak richt zich nu vooral op de ondersteuning van de eigen producten. EDS is sterk in de markten voor applicatieontwikkeling en management van IT-infrastructuren.

IBM onderscheidt zich van EDS doordat beheer standaard bedrijfssoftware van bijvoorbeeld Oracle of SAP biedt. Bovendien levert de firma business consultants die bedrijven helpen hun zakelijke processen in te richten.

Voor EDS is een overname een logische stap, beredeneert Stiffler. "Door een combinatie met HP krijgt EDS een betere focus op de toekomst en komt het in een betere positie dan wanneer het zelfstandig verdergaat." Bovendien lijden zowel EDS als HP in toenemende mate onder de concurrentie van goedkope outsourcers uit India.

Bron: Webwereld Bron: Techworld