Verschillende internationale computer- en eletronicafabrikanten hebben de Nederlandse Staat en stichting de Thuiskopie vandaag gedagvaard in een bodemprocedure. Dell, HP, Acer, Imation en branchevereniging FIAR stellen de Staat aansprakelijk voor alle schade die zij van de nieuwe heffing in 2013 zullen ondervinden.

Ook Stichting de Thuiskopie is gedagvaard en er zal worden gevorderd om het geld dat zij te veel hebben geïnd terug te betalen aan de industrie. FIAR vertegenwoordigt onder meer Samsung, Sharp, Sony en Philips. Webwereld heeft de dagvaarding ingezien.

Claim van tientallen miljoenen

De claim kan oplopen tot tientallen miljoenen euro's. Onlangs maakte de regering de nieuwe tarieven voor de thuiskopieheffing bekend, waardoor bijvoorbeeld laptops, pc's en tablets 5 euro duurder worden. Met btw erbij zes euro. In totaal verwacht de Staat dat er in 2013 zo'n 40 miljoen euro aan vergoedingen binnenkomt.

Dat bedrag is compleet uit de lucht gegrepen, stelt de sector. Want uit een studie van PriceWaterhouseCoopers (PwC), in opdracht van de elektronicabranche, blijkt dat de daadwerkelijke schade van privékopieën voor rechthebbenden slechts 12 miljoen is. De Europese Richtlijn schrijft voor dat de heffing overeen moet komen met de schade, dus de nieuwe heffing, door staatssecretaris Teeven bekrachtigd per Algemene Maatregel van bestuur (AMvB), is excessief en onrechtmatig, stellen de techbedrijven.

Fouten door haast

Bovendien is de regeling onzorgvuldig tot stand gekomen omdat die al definitief werd verklaard voordat de deadline voor inspraak vanuit de techsector was verstreken. Kortom, de AMvB is onrechtmatig en de Staat en Thuiskopie zullen de schade die er uit voortvloeit moeten betalen, eisen de klagende partijen.

De aanklacht volgt op een brandbrief van de branche (zie onderaan) aan Teeven van eerder deze week. Daarin stelt de techsector te twijfelen aan de rechtmatigheid van de nieuwe thuiskopieheffing en zorgt de regeling voor hogere prijzen, onzekerheid en hoge administratieve lasten voor producenten en verkopers. De brief is ook ondertekend door Samsung, Intel, Nokia, Panasonic, RIM en Fujitsu. De branche schrijft in gesprek te willen gaan met staatssecretaris Teeven. Nu volgt dus kort daarop alsnog de dagvaarding.

Stichting de Thuiskopie konden nog niet reageren op het nieuws.

UPDATE: Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten de dagvaarding te bestuderen. "We zullen later reageren", aldus een woordvoerder.

Brandbrief techbranche aan Teeven over Thuiskopie