De twee Microsoft-partners stellen dat zij Office en het daarin aanwezige Word leveren op een aantal van hun pc's. Een verkoopverbod op die tekstverwerker zou hun nopen de images aan te passen voor de software (besturingssysteem plus applicaties) die zij leveren op hun computers. Die aangepaste images moeten dan nog uitgebreid getest worden, claimen HP en Dell in de formele steunbrieven die zij hebben ingediend bij de rechter.

Uitstel en chaos

HP en Dell verzoeken de rechter dan ook om die gevolgen in overweging te nemen. Daarbij vragen zij om een uitstel van minstens 4 maanden voor het verkoopverbod. Dat gaat, zoals het er nu voorstaat, op 10 oktober in. Tenzij Microsoft zijn software zo aanpast dat het niet langer inbreuk maakt op het patent van de Canadese softwaremaker i4i. Ook dan zouden HP en Dell hun images moeten aanpassen. De twee vragen de rechter om meer tijd daarvoor.

Microsoft had zelf al om uitstel van executie gevraagd. De advocaten van de marktdominante softwareproducent voorspellen dat een verkoopverbod een ramp is, voor Microsoft zelf, het ecosysteem van partners en voor de samenleving als geheel. Elke kleine onderbreking in de distributie van Microsoft-producten leidt tot "publieke chaos", luidt het argument.

Beroep en herkeuring

Daarnaast gaat het bedrijf in hoger beroep tegen de uitspraak zelf. Voor dat hoger beroep is een spoedbehandeling toegekend; de eerste zitting vindt al op 23 september plaats.

Het patent in kwestie is nu overigens 'voorwaardelijk afgekeurd' door het Amerikaanse patentenbureau USPTO. Die onderzoekt het patent opnieuw, op verzoek van Microsoft. Dat hoeft niet per definitie te leiden tot een algehele, definitieve afkeuring. Microsofts patentplaag i4i vertelt aan Webwereld dat het zich geen zorgen hierover maakt.