In het zich voortslepende class action-proces tegen Microsoft is nieuwe belastende correspondentie boven water gekomen. Het draait allemaal om de Vista Capable criteria voor computers, die Microsoft voor de lancering van Vista ineens versoepelde.

Intel wilde 915 chipsets kwijt

Zodoende waren veel nieuwe computers met de sticker niet in staat om alle grafische functionaliteiten van Vista (zoals de Aero Glass interface) te draaien. Veel kopers voelden zich na aankoop belazerd en klaagden Microsoft aan.

Al eerder bleek dat de beslissing van Microsoft om Vista capable te verwateren onder druk van Intel was genomen. Door de versoepelde criteria kon de chipbakker alsnog een hele partij 915 chipsets in nieuwe pc's met Vista kwijt.

HP pisnijdig

En niet alleen consumenten waren nijdig. Uit nieuw vrijgegeven emails blijkt dat OEM-partner HP furieus was over de beslissing, schrijft Computerworld. HP had, op aanraden van Microsoft, de 915 chipset laten vallen en investeerde ten minste 7 miljoen in duurdere chipsets om in elk geval Vista Capable te zijn. Vervolgens liet Redmond de strenge eisen vallen.

"Ik hoop dat dit incident geen voorproefje is voor de relatie die ik in het vervolg met Microsoft zal hebben, maar ik kan je verzekeren dat dit een nare smaak achterlaat bij mij en mijn team", sneerde Richard Walker, hoofd van consumenten-pc divisie van HP op 1 februari 2006 tegen enkele managers van Microsoft.

Walker haalt fel uit naar Microsoft en fulmineert dat het bedrijf zijn geloofwaardigheid heeft verspeeld door op het laatste moment de spelregels te veranderen, zonder hiervan HP op de hoogte te stellen. Bovendien doet de beslissing serieuze afbreuk aan de zekerheid die het 'keurmerk' consumenten zou moeten bieden, zo stelt Walker.

'Deal tussen Ballmer en Ottelini'

Alhoewel Ballmer meermaals heeft aangegeven niet in detail van de hele kwestie te weten, blijk uit de correspondentie dat hij regelmatig op de hoogte werd gehouden. Zo mailt Jim Allchin, chef van de hele Vista-operatie, nog geen 10 minuten na het boze mailtje van HP aan Ballmer:

"Ik ben meer dan boos hier. Dit was totaal verkeerd geregeld door Intel en Microsoft. Wat een puinhoop. Nu hebben we een nijdige partner, Microsoft heeft zijn geloofwaardigheid vernietigd, en mijn eigen aanzien is ook naar de knoppen."

Allchin schrijft verder aan Ballmer dat dit volgens hem is bekokstoofd op het allerhoogste niveau. "Mij is ter ore gekomen dat dit begonnen is met een gesprek tussen jou en Paul [Otellini, ceo van Intel, red]. Ik zal tot de bodem moeten uitzoeken hoe we zo tactloos deze zaak hebben kunnen afhandelen."

Klantenmisleiding

In een reply stelt Ballmer echter dat hij van niets wist en dat Will Poole alles al in kannen en kruiken had vóórdat Ottelini belde. "Je moet Will onder controle krijgen", aldus Ballmer tegen Allchin.

In andere e-mails schrijft Allchin verder dat de verwatering van de hardwarecriteria voor Vista neerkomt op 'klantenmisleiding '. Allchin vertrok bij Microsoft op dezelfde dag dat Vista eind januari 2007 werd geïntroduceerd.