Grote gebruikers van Salesforce.com kunnen bij die aanbieder van online-CRM (customer relationship management) een eigen infrastructuur hebben. Dit dankzij hardware en software van HP, die samenwerkt met Salesforce aan zogeheten Superpods. Dat zijn aparte, klantgebonden systemen in de cloudomgeving van Salesforce.

Eerste klant is HP zelf

HP baseert deze opstelling op zijn Converged Infrastructure, wat het ook biedt aan 'gewone' datacentergebruikers om hun IT-omgeving efficiënter en flexibeler te maken. Salesforce en HP hebben hun samenwerking voor privéclouds ín de publieke cloud van de CRM-aanbieder nu bekendgemaakt.

Serverleverancier HP zelf zal de eerste klant zijn die een Salesforce Superpod in gebruik neemt. Grootzakelijke klanten die Superpods willen, moeten daar wel extra voor betalen. Hoe hoog die extra factuur dan wordt, is nog niet bekendgemaakt. CEO's Marc Benioff van Salesforce en Meg Whitman van HP zetten de cloudsamenwerking vandaag uiteen in de openingstoespraak van de Dreamforce-klantenbijeenkomst van de CRM-cloudaanbieder.

De klant is koning, stelt Salesforce die daarmee zijn eigen (potentiële) klanten aanraadt om een customer company te worden: