De eerste systemen zullen tegen het tweede kwartaal van dit jaar in een selecte regio's beschikbaar komen, vertelde een ingewijde tegen Webwereld. HP en Novell zullen samen drivers ontwikkelen en ondersteuning leveren.

HP reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Wereldwijd bereik

In een interview op de Novell Brainshare conferentie in Salt Lake City omschreef Roger Levy, vice president voor open platform solutions, de deal als belangrijk. "Elke nieuwe distributeur die een wereldwijd bereik heeft en een groot marketaandeel heeft, en die Linux als een optie aanbiedt, is belangrijk voor ons," zegt Levy.

Levy kon geen verdere details verschaffen over de deal, die HP toevoegt aan de lijst van pc-makers die Linux met nieuwe systemen bundelen. Dell verkoopt momenteel Ubuntu systemen aan consumenten en biedt in Azië Suse Linux aan. Lenovo verkoopt wereldwijd Suse Linux-computers.

HP levert nog geen Linux-computers voor consumenten en bedrijven. De firma verkoopt wel Linux werkstations, systemen die zijn ontworpen voor technische applicaties voor onder meer ontwikkelaars.

Zakelijke desktopmarkt

Novell richt zich met Suse primair op bedrijven. De firma heeft voorlopig ook geen interesse om Linuxcomputers voor consumenten aan te bieden.

"We kijken alleen naar consumenten om onze gemeenschap van ontwikkelaars te vergroten," zegt Levy. "Maar vanuit een zakelijk oogpunt ligt onze focus op het bedrijfsleven."

Linux biedt een steeds duidelijker alternatief voor Windows op de dekstop, bepleit Levy. Het besturingssysteem biedt alle opties die bedrijven eisen, inclusief ondersteuning voor veel gebruikte zakelijke software zoals Active Directory en Exchange. Applicaties zoals Open Office zijn ook volwassen genoeg dat bedrijven ze kunnen gebruiken.

Windows Vista

Novell verwacht bovendien extra interesse in Suse Linux vanwege de zorgen over Windows Vista. Het besturingssysteem stelt zware eisen aan de hardware en lijdt onder slechte ondersteuning door software drivers. "Meer dan bij vorige generaties van Windows, heeft Vista vragen opgeroepen over waarde van de software," zegt Levy.