Met de meeste mobiele telefoons is printen lastig omdat de stuurprogramma's voor de specifieke printers ontbreken. Meestal moeten documenten die op een pda of smartphone staan al dan niet via Bluetooth eerst naar een pc verstuurd worden.

Bij Cloudprint worden de bestanden eerst naar een HP-server verstuurd. Om te kunnen printen moet de gebruiker inloggen op de Cloudprint-website en zijn telefoonnummer intoetsen. Het eerder verstuurde printbestand is dan beschikbaar als Pdf. Om af te drukken moet dan eerst nog een apart stuurprogramma worden geïnstalleerd, waarmee gebruikers toegang krijgen tot de HP server.

Patrick Scaglia, hoofd internet en computer platforms van HP Labs, spreekt al van een 'killer app' die mobiel printen nog flexibeler moet maken. Uiteindelijk moet er een groot aantal plekken komen, onder meer aangegeven op Google Maps, waar gebruikers hun documenten kunnen printen als ze niet thuis of op kantoor zijn. Die printers kunnen worden gevonden via HP's Find a Printer dienst, waarbij men slechts een postcode hoeft in te voeren.

De nieuwe dienst is onderdeel van HP's Print 2.0 plan, dat diverse projecten omvat, zoals een samenwerking met kaartenfabrikant ViaMichelin. De achterliggende gedachte is om de verkoop van HP-inkt en -printers te bevorderen.

"Voor ons komt dit ook als een verrassing," zegt een woordvoerster van HP Nederland, gevraagd naar de beschikbaarheid van de dienst in Nederland. "In elk geval is het nog zo nieuw dat het wereldwijd nog moet worden uitgerold."