Het systeem is de eerste in een reeks van de Moonshotserie, dat naar waarschijnlijkheid ook een versie krijgt met processoren gebaseerd op ARM-technologie. Die technologie is wel gebruikt in de eerste tests van de Moonshot, codenaam Redstone. Die draaiden op Calxeda's ECX-1000 en zijn getest door vijftig klanten van HP. Maar HP heeft eerst gekozen voor de marktintroductie van de Gemini-Moonshot, gebaseerd op Intel Atom.

Servers met ARM en AMD komen later

Volgens The Register plant HP niet alleen de nog komende serversystemene op Calxeda's ARM-processoren, maar ook op ARM-chips van Texas Instruments en Applied Micro Devices. Verder wordt ook een x86-systeem met AMD-processoren niet uitgesloten. Iedere serverconstellatie heeft eigen karakteristieken en kan worden ingezet voor specifieke taken als videoverwerking. Het eerste Moonshot-systeem ondersteunt zowel Windows als Linux. De gebruikte Atom S1200 (Centeron) heeft een ethernet-controller en ondersteunt virtualisatie.

De gebruikte Atom in de eerste Moonshot-constellatie heeft een kloksnelheid van 2GHz met 1 MB aan L2 cachegeheugen. Zoals eerder gemeld zijn er 45 Atom-nodes, elk met tot 8GB aan DDR3-geheugen en een 500 GB SATA-schijf. Het geheel gaat de deur uit voor 61.875 dollar. Europese prijzen zijn nog niet vrijgegeven.

Big Data uit sociale netwerken

In het algemeen is Moonshot bedoeld voor het verwerken van grote volumes snel veranderende data uit sociale netwerken en mobiele internetactiviteiten, schrijft Computerworld.com, een zustersite van Webwereld. De server is voor datacenters die snel moeten kunnen opschalen als er snel grote volumes aan internetdata of cloudworkloads moeten worden verwerkt, zei CEO Meg Whitman tijdens de introductie van de server.

Het systeem bevat naast de servers tevens een switch en een fabric en komt in de loop van volgende maand beschikbaar in Europa. De Moonshot is per direct beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada. Volgens HP kan een Moonshot-systeem 89 procent energie, 80 procent aan fysieke ruimte en 77 procent kosten besparen tegenover de traditionele 1U- en 2U-servers. De vergelijking voor die prestaties is gemaakt met de bestaande HP ProLiant DL380-server, maar volgens Computerworld heeft HP er niet bij gezegd met hoeveel serverunits de test is gedaan.

'Zo kan het niet langer'

Whitman zei bij de introductie dat de toekomstige nodige uitbreiding van datacenters om de enorme groei aan op het internet aangesloten apparaten aan te kunnen, niet op de huidige wijze voort kan. In de komende drie jaar zijn 8 tot 10 miljoen nieuwe servers nodig, die als die uitbreiding gebeurt met de huidige rack- of blade servers, een oppervlakte van 200 voetbalvelden zullen beslaan. Die datacenters kosten bij elkaar 10 tot 20 miljard dollar, zegt Whitman. De Moonshot als “datacenter in a box" moet daar volgens haar het antwoord op zijn.