HP onthulde zijn nieuwe ultrazuinige Elitebook 6930p maandag tijdens een evenement in New York. Om de energie-mijlpaal te bereiken heeft de fabrikant een heel arsenaal aan energiebesparingen uit de kast getrokken, en verschuilt zich achter een stapel voorwaarden.

Allereerst vereist de laptop een 12-cells hoge capaciteit-batterij. Daarnaast is het gadget voorzien van een solid state drive (SSD) en een (optionele) LED-display. Het LED-scherm alleen al rekt het leven van de batterij met 4 uur op. De op Flash-geheugen gebaseerde hardeschijf levert een besparing van nog eens 7 procent.

Opmerkelijk genoeg, vereist de zuinige laptop Windows XP. Aangezien HP de specificaties van het hebbeding nog niet bekend heeft gemaakt, is niet bekend waarom de computer terug moet grijpen op het verouderde besturingssysteem. Het is mogelijk dat de fabrikant een minder krachtige processor en grafische kaart heeft gebruikt om energie te besparen, waardoor de laptop simpelweg over onvoldoende rekenkracht beschikt om Microsofts laatste besturingssysteem te draaien. Het zou ook kunnen HP problemen had om de SSD-opslag met Vista aan de praat te krijgen - een bekend probleem.

Kleine lettertjes

HP claimt dat het levensduur van de batterij 'volgens een standaard benchmark' heeft vastgesteld. Welke benchmark dat is blijft onvermeld. Bovendien waarschuwt de firma in een voetnoot dat de test "niet bedoeld is om de fitness vast te stellen volgens de criteria van het Minsterie van Defensie voor gebruik in het leger".

Dell

Met de introductie geeft HP concurrent Dell het nakijken. Deze eeuwige rivaal onthulde in augustus een laptop die 19 uur op één batterij beloofde te halen. "De hele dag computeren is de heilige graal van het notebooksegment," juicht Ted Clark, general manager van HP's notebook divisie.

Het hebbeding weegt 2,1 kilo en is vanaf oktober te koop. Een prijs is nog niet bekend gemaakt, maar de firma waarschuwt al veelzeggend dat het model is gericht op zakenreizigers. Daarmee valt de laptop in een van de duurdere segmenten.