"Wij geloven niet dat er een verband bestaat tussen de uitstoot van fijnstof door laserprinters en gezondheidsproblemen", aldus HP in een verklaring. De computerfabrikant reageert hiermee op een Australisch onderzoek, dat woensdag is gepubliceerd in de online editie van de wetenschappelijke uitgave Environmental Science & Technology, waarin wordt gesteld dat ruim een kwart van de laserprinters een ernstig gezondheidsrisico is vanwege de hoge uitstoot.

Onderzoekers van de Australische Queensland University of Technology hebben de uitstoot van fijnstof van 62 laserprinters gemeten, waaronder printers van Canon, HP en Ricoh. Bij het printen komt er fijn zwart poeder uit de toner in de lucht vrij die ingeademd wordt door kantoorpersoneel.

De printers werden onderverdeeld in vier categorie├źn, printers die geen, weinig, middelmatig of veel fijnstof uitstoten. De laatste categorie bestond voor 90 procent uit HP-printers. "We beseffen dat er kleine deeltjes worden uitgestoten door printers, maar deze hoeveelheden zitten consequent onder de toegestane limiet waaraan mensen mogen worden blootgesteld."

Onderzoekers van Lawrence Berkeley National Laboratory zijn het ermee eens dat het vooralsnog te vroeg is om te concluderen dat de fijnstof die wordt uitgestoten door de printers een gezondheidsrisico vormt. HP benadrukt dat het Australische onderzoek een van de eerste onderzoeken is op dit gebied en dat het nog onduidelijk is hoe printers deze deeltjes produceren en waar de deeltjes uit bestaan.