Het nieuwe besturingssysteem, naam nog onbekend, is nodig om de verwerking van enorme hoeveelheden data (160 petabytes in 250 nanoseconden) aan te kunnen. Ook zegt HP te werken aan een optimalisatie van Android, meldt Engadget.

Volgens HP, dat The Machine aankondigde op dag twee van zijn conferentie Discover in Las Vegas, wordt zijn hardware ongeveer zes maal zo krachtig als bestaande servers, maar gebruikt het 80 maal minder energie. Binnenin worden optische verbindingen gebruikt in plaats van koper, memristors in plaats van DRAM en meer kleinere taakgerichte processorkernen in plaats van de multifunctionele processoren die nu worden gebruikt.

Eerst in servers, later mogelijk in tablets en smartphones

De technologie is in eerste plaats bedoeld voor servers die data verzamelen vanuit het Internet of Things (IoT), maar kan op termijn worden geschaald naar kleinere hardware als laptops, smartphones of tablets. Of het zover komt is onzeker; HP denkt niet eerder dan in 2015 testexemplaren te hebben van de benodigde geheugens. De eerste servers zouden in 2018 in productie kunnen gaan.