In verband met een kostenreductieplan en efficiencyverbetering bij HP moeten de komende 2,5 jaar 326 Nederlandse medewerkers van het bedrijf op zoek naar ander werk. HP heeft aan de vakbonden doorgegeven alles op alles te zetten om, in overleg met de ondernemingsraden, medewerkers te herplaatsen of aan te sporen gebruik te maken van een vrijwillige vertrekregeling.

Banen weg door het hele bedrijf

De exacte consequenties zijn nog niet duidelijk. Een woordvoerder van HP zegt dat het bedrijf nu zo snel mogelijk met de ondernemingsraden om de tafel te willen om voor de werknemers duidelijkheid te verschaffen. “Vooralsnog treft de bezuiniging niet een specifieke afdeling. Er wordt in de breedte van het bedrijf gekeken hoe we de bezuiniging het beste door kunnen voeren", aldus de woordvoerder. Hoeveel het te bezuinigen bedrag behelst voor Nederland kon de woordvoerder vooralsnog niet mededelen.

De woordvoerder van HP kon wel mededelen dat er volgens het sociaal plan gewerkt wordt wat er nu al ligt. “Dat plan loopt tot 2013 maar wij houden ons aan de standaarden van dat plan", aldus de woordvoerder. Vakbond De Unie heeft voor de ongeruste medewerkers van HP een meldpunt ingericht op zijn website waar zij met hun vragen terecht kunnen.

Teleurstellende resultaten

Het aantal werknemers in de Nederlandse organisatie van HP is officieel niet bekend, maar eerdere aannames gingen uit van een bestand van iets minder dan 3000 mensen. Dat waren er in 2009 nog 3700, maar dat was net na de overname van EDS. Bij de integratie van die dienstverlener zijn al overbodige banen geschrapt.

Het hoofdkantoor van HP maakte eind mei de teleurstellende kwartaalcijfers bekend en gaf meteen aan dat wereldwijd 27.000 banen geschrapt zouden moeten worden. Het bedrijf moet 3,5 miljard dollar besparen en wil daarin wereldwijd 8 procent van de banen schrappen.