Het nieuwe besturingssysteem is bedoeld voor de HP Mini 1000 Mi Editie en is gebaseerd op Ubuntu's Hardy Heron. Dat betekent dat de Ubuntu-versie van programma's als OpenOffice, Firefox, Thunderbird, Sunbird en Pidgin gewoon werken, concludeert Downloadsquad.

Vorig jaar september kwam via anonieme bronnen binnen HP naar buiten dat de computerbouwer de mogelijkheid onderzocht om een nieuw, op Linux gebaseerd besturingssysteem voor de consumentenmarkt te introduceren. Deze software zou het gebruiksgemak moeten bieden dat Vista niet kan leveren. HP verwees dat gerucht over een nieuw besturingssysteem naar het rijk der fabelen. Nu worden de geruchten toch bevestigd.

Nieuwe interface[/img]

Los installeerbaar

De interface van de Mi editie lijkt totaal niet op op Ubuntu of op de speciale netbookversie van het besturingssysteem. In het startscherm verschijnt standaard een internetzoekmachine, een lijst van favoriete websites en snelkoppelingen naar muziek en foto's. Onder de startknop bevinden zich de andere applicaties zoals de browser en spelletjes. Ook is er een mediaspeler toegevoegd die lijkt op Front Row van Apple.

Het besturingssysteem zal naast de Mini 1000 Mi ook worden geleverd in sommige andere HP netbooks. Daarnaast komt er de mogelijkheid om een 'system restore' via een usb flash disk, zodat Windows-gebruikers kunnen switchen naar deze Ubuntu-versie van HP. Gebruikers die al Linux draaien kunnen het besturingssysteem al op die manier installeren.

'Beste interface'

"HP heeft de meest doordachte Linux-interface voor netbooks bedacht", vindt Downloadsquad. "De software zit zo in elkaar dat nieuwe gebruikers direct aan de slag kunnen met het systeem." Ook ervaren gebruikers kunnen er mee uit de voeten door via alt+f2 in de 'gnome-terminal' te komen.

UPDATE: Een woordvoerster van HP Nederland bevestigt dat het besturingssysteem niet in Nederland verkocht gaat worden. Hier zal de netbook geleverd worden met een Windows-besturingssysteem.  Volgens de woordvoerster is de markt voor Linux-netbooks in Nederland te klein.

Ook zal er geen download aangeboden worden op de Nederlandse website. HP kon niet ontkennen noch bevestigen dat Nederlanders het besturingssysteem kunnen downloaden van de Amerikaanse site. Het is ook niet bekend of het systeem op andere netbooks draait.