In het EMEA-gebied (Europa, Midden-Oosten en Afrika) verdwijnen de komende twee jaar 5700 banen. HP is betrekkelijk klein in het Midden-Oosten en Afrika, dus de reorganisatie zal vooral in Europa veel banen kosten.

De aankondiging is een specificatie van het eerdere bericht dat HP wereldwijd 6400 banen gaat schrappen, circa twee procent van het totale personeelsbestand. Het grootste deel van de ontslagen zal dus vallen in Europa. Volgens een woordvoerder van HP Nederland klopt dit beeld.

Nederland

HP-woordvoerder Herbert Wormgoor kan nog niets zeggen over eventuele gevolgen voor HP Nederland. Wel liet een Belgische woordvoerder van HP al weten dat de reorganisatie gevolgen heeft voor alle vestigingen binnen het EMEA-gebied. De precieze invulling moet nog bepaald worden.

HP heeft wereldwijd 320.000 werknemers, van wie er 80.000 werkzaam zijn in het EMEA-gebied. HP Nederland heeft 3700 medewerkers, waarvan er 1600 van het in 2008 overgenomen EDS zijn.

Vertrekregeling

Na de integratie van EDS in HP werd bekend dat er in Nederland 560 banen weg moesten. Ongeveer honderd Nederlandse werknemers van EDS gebruikten al een vrijwillige vertrekregeling.

Begin dit jaar vroeg HP zijn werknemers genoegen te nemen met minder loon in verband met het gure economische klimaat.