HP lijdt een verlies van maar liefst 8,8 miljard dollar op de overname van Autonomy vorig jaar. Het concern meldt dit in verklaring en geeft het voormalige management van Autonomy de schuld.

Bewuste misleiding

“HP is extreem teleurgesteld om te constateren dat het voormalige management van Autonomy boekhoudkundige onregelmatigheden, misleiding en geheimhouding heeft gebezigd om de onderliggende financiële structuur van het bedrijf voorafgaand aan de overname door HP op te kloppen. Deze praktijken lijken een bewuste poging om investeerders en kopers te misleiden…" aldus het concern.

Zowel Oracle als HP hadden interesse is de Britse ict-dienstverlener, gespecialiseerd in 'big data', het uitbaten van enorme bergen ongestructureerde data. Oracle vond de prijs veel te hoog, maar het desperate HP hapte wel. Niet lang daarna moest HP-ceo Leo Apotheker al het veld ruimen.

Gebakken lucht

Vorig jaar was er al veel kritiek op de dure overname. Het duurde ruim een jaar en een uitgebreid boekenonderzoek, maar HP concludeert nu ook zelf dat Autonomy voor het leeuwendeel gebakken lucht is. HP moet nu 9 van de 10 miljard afschrijven, maar blijft wel achter de 'marktleidende' technologie van Autonomy staan.

Drie maanden geleden moest HP ook al bijna 9 miljard dollar afschrijven op de overname van dienstverlener EDS. HP betaalde in 2008 13,9 miljard dollar voor EDS.

HP is van zins de creatieve boekhouders van Autonomy aan te klagen. De verwachting is dat aandeelhouders HP op hun beurt zullen aanklagen wegens de geflopte overname.

Minder omzet, aandeel keldert

Ook de jaarresultaten van HP vallen tegen. Alle belangrijke divisies boekten het afgelopen jaar minder omzet, meldt het bedrijf. Het aandeel HP opende zojuist ruim 14 procent in de min.