Hewlett-Packard klaagt InkCycle aan, omdat de gebruikte inkt sterk lijkt op het recept dat de marktleider zelf gebruikt. De samenstelling wordt beschermd door drie patenten ( 5.428.383, 5.165.968, 5.488.402) die uitleggen hoe het door elkaar vloeien van kleuren en sneller drogen kan worden bewerkstelligd. De technieken berusten op het toevoegen van alcohol en metaalzouten aan de op watergebaseerde inkt. In een andere rechtszaak wordt het Amerikaanse RhinoTek aangepakt omdat het de indruk zou wekken originele cartridges te leveren, terwijl hervulde cartridges worden geleverd. In deze zaak heeft HP aangegeven dat het over ruim vierduizend patenten beschikt die mogelijk van toepassing zijn op inkt en cartridges.

Hervullen mag in Europa

Over het hervullen van inktpatronen is veel te doen in Europa, omdat de prijzen voor inkt erg hoog zijn. Voor kleureninkt van HP wordt omgerekend meer dan tweeduizend euro per liter betaald. Omdat sommige leveranciers het hervullen onmogelijk maken, is concurrentie ver te zoeken. Met die situatie in het achterhoofd besloot de Europese Commissie dat per 1 januari 2006 alle inktcartridges hervulbaar moeten zijn. "Bij ons was dat altijd al mogelijk", zegt Antoinette Bendijk van HP. "Wij zijn dus al klaar voor de nieuwe regelgeving." Het bedrijf zegt ook niets tegen hervullers te hebben omdat `de markt groot genoeg is en er ruimte is voor meerdere spelers zolang het maar op een eerlijke manier gaat'. HP benadrukt dat de printerinkt niet zonder reden duur is. Het bedrijf wijst erop dat er om de inkt een catridge met printerkop zit en dus niet kan worden vergeleken met vulpeninkt. "De samenstelling van de inkt is ook heel anders. We doen veel aan research en development."

Zorgelijk

Voor Tweede-Kamerlid Arda Gerkens ( SP) bewijst de zaak wel dat verregaande patenten schadelijk zijn voor het concurrentie vermogen. "Dit riekt naar monopolistisch gedrag", zegt de politica in een eerste reactie tegen Webwereld. "Als dit in Nederland zou gebeuren, dan zou ik toch graag hebben dat de NMa er naar zou kijken."