Grootste winst voor HP zit hem vooral in het verkrijgen van een groot marktaandeel in China. HP heeft in ProCurve al een snelgroeiende leverancier van netwerkapparatuur, maar door de toevoeging van 3Com wordt behalve marktaandeel in China tevens het productportfolio meer dan verdubbeld. Volgens HP past de acquisitie in de datacenterstrategie van het bedrijf. HP heeft onlangs een herstructurering van de organisatie doorgevoerd, waarbij alle hardware in de divisie Enterprise Servers, Storage and Networking (ESSN) is gebracht. Daar is een servicesdivisie naast gezet die fungeert als een soort system integrator. Die combinatie brengt de nieuwe dienst Converged Infrastructure naar de markt. De overname van 3Com moet dat proces versnellen en is tevens een antwoord op de onlangs aangekondigde joint venture van Cisco met EMC en VMware.

Naast de netwerkproducten krijgt HP er tevens een belangrijke andere technologie bij, namelijk die van Tipping Point. Dat bedrijf is in 2005 overgenomen door 3Com en levert beveiligingsproducten voor netwerken. Een ander merk van 3Com is H3C, de voormalige joint-venture met het Chinese Huawei. Het is via dat merk dat 3Com een flink marktaandeel heeft in China.

De kracht van de overname ligt overigens niet in het binnenhalen van substantieel meer omzet. In de eerste helft van dit jaar verkocht HP 3,2 miljard dollar via het verkoopkanaal tegen 28 miljoen dollar van 3Com. Het netwerkbedrijf heeft nooit bekend gestaan als een slimme verkoper en heeft een haat-liefdeverhouding met zijn resellers. Het verkoopkanaal heeft de technologie van 3Com altijd geroemd, maar moppert al sinds ver in de vorige eeuw over de warrige indirecte verkoopstrategie.

Dat levert veel potentieel op voor HP en zijn partners. Volgens HP is het bedrijf nu klaar om de volgende generatie datacenters in te richten, volledig gebaseerd op eigen producten. Concurrenten als Cisco en IBM zijn nog in grote mate afhankelijk van apparatuur van anderen, zoals Brocade, EMC en Juniper.

Bron: Channelworld Bron: Techworld