Volgens Hurd klopt het dat hij goedkeuring heeft gegeven voor een onderzoek onder werknemers, bestuursleden en journalisten om uit te zoeken wie er informatie over HP naar derden heeft gelekt.

Maar Hurd zou nooit goedkeuring hebben gegeven voor het gebruik van tracing-technologie bij een e-mail naar een journalist. "Deze ontoelaatbare onderzoekstechniek staat los van de waarden van HP. Dit is niet zoals wij zaken doen", aldus Hurd.

Ook is bekend geworden dat bestuursvoorzitter Patricia Dunn per direct is opgestapt. Haar taken worden nu waargenomen door Mark Hurd. Aanvankelijk zou zij pas op 18 januari volgend jaar terugtreden als bestuursvoorzitter, maar haar positie is onhoudbaar geworden. Dunn wist van het gebruik van 'ongepaste onderzoeksmethoden', zo gaf ze onlangs toe.

De manier waarop er binnen het bedrijf onderzoek naar het lek is gezocht, wordt nu geëvaluaeerd door Mike Holston en advocatenbureau Morgan, Lewis & Bockius. Welke HP-medewerkers voor het onderzoek zijn verhoord, wilde Holston vrijdag niet onthullen.

HP heeft in het onderzoek naar het lek samengewerkt met twee bedrijven; Security Outsourcing Services en Action Research Group. Het onderzoek onder personeelsleden, hun familie, journalisten en bestuursleden bestond onder meer uit fouilleren, het natrekken van sofinummers, telefoontaps en het onderscheppen van e-mailverkeer bij één journalist.