Met de nieuwe productietechniek moet het mogelijk worden chips te fabriceren die zo'n honderd keer kleiner zijn dan de siliciumchips die vandaag de dag veelvuldig gebruikt worden. De nanochips van HP beloven bovendien betere prestaties neer te zetten en zijn goedkoper te produceren. Tevens verbruiken ze minder energie. HP verwacht dat dit soort moleculaire chips tegen het eind van dit decennium veelvuldig gebruikt zullen worden in computersystemen. Hewlett-Packard heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe techniek samengewerkt met de University of California at Los Angeles ( UCLA).

Moleculair niveau

De computerfabrikant is al geruime tijd op zoek naar een manier om chips op moleculair niveau te laten draaien. De berekeningen die een processor uitvoert, worden –simpel gezegd- gedaan op basis van het wel of niet doorlaten van elektrische stroompjes. HP had al eerder een manier ontdekt waarop moleculen 'aangespoord' kunnen worden om zelfstandig berekeningen uit te voeren. Om de nanochips te produceren gebruiken de onderzoekers roostertjes die voorzien zijn van nanokabeltjes met een breedte van slechts enkele atomen. Aan de uiteinden van deze kabeltjes zijn de moleculen bevestigd die het uiteindelijke werk moeten verrichten. In combinatie met het nu veelvuldig gebruikte silicium, worden ook enkele zeldzame metalen gebruikt zoals yttrium, scandium en thorium. De nieuwe techniek van HP is verder gebaseerd op een proces dat verschillende functies in een enkele chip combineert. De processor wordt als zodanig in een aantal verschillende zones verdeeld die elk hun eigen berekeningen uitvoeren.

Race

In de wereld van chips is een ware race gaande tussen diverse grote computerfabrikanten. Bedrijven als IBM, Hewlett-Packard en Bell Labs claimen om de zoveel tijd een nieuwe doorbraak. De onderzoekers proberen steeds betere productietechnieken te ontwikkelen om chips steeds kleiner en efficiënter te laten werken. Zo kwam Bell Labs in november 2001 met het nieuws dat het transistors (basisonderdeel van een processor) had ontwikkeld die bestonden uit enkele moleculen. Enkele maanden daarvoor maakte IBM bekend een techniek ontwikkeld te hebben die chips gebruikt laat maken van koolstof nanotubes.