Volgens de belangenvereniging voor werknemers van bedrijven die Europabreed werken gaat HP flinke maatregelen nemen. Personeel wordt gevraagd minder salaris te accepteren, vakantiedagen op te geven en in te leveren op ziektekostencompensatie. HP heeft werknemers begin dit jaar ook al om een loonoffer gevraagd.

Het Britse ict-blad Computer Weekly heeft met de European Works Council (EWC) gesproken. Die vertelt dat HP zijn werknemers twee vakantiedagen wil afnemen, de compensatie voor ziekte in de eerste maand wil terugbrengen van 100 procent naar 75 procent van het loon, en de salarissen voor dit jaar wil bevriezen.

'Niet op ingaan'

Daarnaast zou aan de werknemers van EDS al gevraagd zijn vrijwillig loon in te leveren. In de Verenigde Staten wordt gesproken van een 30-procents korting op de salarissen. Zulke maatregelen kunnen in Europa alleen worden doorgevoerd als de werknemers daar vrijwillig op ingaan. De lokale vakbonden en het overkoepelende EWC hebben werknemers geadviseerd daar niet aan mee te werken.

Volgens de EWC raken de maatregelen vooral de 'gewone' werknemers en rechtvaardigt de huidige positie van het bedrijf de te nemen maatregelen niet. HP stelt in een korte verklaring aan Computer Weekly dat het maatregelen altijd met het personeel overlegt voordat er inhoudelijk naar buiten toe wordt gereageerd.

Bron: Channelworld.