Aan de vooravond van zijn jaarlijkse Software Universe-conferentie in Madrid heeft HP duidelijk gemaakt de zaken anders aan te willen pakken. Na anderhalf jaar lijkt HP zichzelf te hebben herontdekt: het bedrijf gaat werken aan een duidelijkere rol als softwareleverancier en wil en passant hele bedrijfsproccessen kunnen beheren. Om dit mogelijk te maken gaat OpenView een sleutelrol spelen, waarbij losse it-producten maar de zakelijke doelen in het beheer centraal staan. Als het aan HP ligt dan ondersteunt OpenView voortaan voornamelijk de zakelijke beslissingen van klanten en minder het losse beheer. "Wie goed wil opereren moet de it-infrastructuur snel kunnen aanpassen op de veranderende wensen van de onderneming", zegt Nora Denzel senior vice-president van HP. "Iedere beslissing die je in een onderneming neemt, ontlokt een veelvoud aan it-veranderingen. It moet dat kunnen volgen en geen blok aan het been worden. Je moet dus flexibel zijn."

Uniform beheer

OpenView moet dus opnieuw worden gepositioneerd: ditmaal als `tool voor de onderneming'. Er wordt niet langer alleen naar het datacenter gekeken, maar ook naar het hele bedrijfsnetwerk. Hiervoor gaat HP samenwerken met Cisco. HP OpenView kan dan de netwerkproducten van de leverancier beheren, terwijl Cisco de beheerssoftware gaat verkopen. Cisco kan hier zijn naam op hardwaregebied te gelde maken, terwijl HP zijn naam bij het grote publiek kan gebruiken om een voet tussen de deur te krijgen. Toch gaat het niet alleen om betere ondersteuning van hardware, ook zakelijke wensen worden in de beheerssoftware opgenomen. Met de nieuwe OpenView Automation Manager kunnen zakelijke prioriteiten worden ingebracht en kan het beheer daarop worden ingericht. Daarbij richt de software zich standaard naar itil-processen. Een uitbreiding van Service Desk met de ondersteuning van service level agreements (sla's) bewaakt niet meer een storing an sich, maar meer de gevolgen voor de onderneming. "Een losse storing oplossen is minder belangrijk dan het bewaken van de continuïteit van het hele bedrijf", zegt Jos Baltes, woordvoerder van HP Nederland.

Concurrenten

Met zijn nieuwe strategie richt HP zich op zijn directe concurrenten. Zo moet de procesbewaking in OpenView IBM's Tivoli de loef afsteken en is de sterker geïntegreerde beheersbaarheid een directe aanval op Sun Microsystems. Toeval of niet, maar op dezelfde dag dat HP bekendmaakte dat OpenView betere beheersbaarheid krijgt, maakte Sun bekend fabrikant Sevenspace over te nemen. Hierdoor kan Sun ook beheer op Windows en andere Unix-platformen realiseren.