Het zwalkende HP tracht uit alle macht weer een vaste koers te vinden na het debaclejaar onder Leo Apotheker, de topman die in september na nog geen jaar werd gewipt. De nieuwe ceo, Meg Whitman, zet nu de eerste lijnen uit. En die blijken toch weer heel anders dan de koers van Apotheker, die aankondigde de hele pc-divisie te willen afstoten.

HP ís hardware

Die divisie is goed voor een derde van HP's totale omzet van ruim 120 miljard dollar, maar de marges zijn flinterdun. Apotheker wilde zich concentreren op de lucratievere business van software en vooral dienstverlening.

Niets van dat alles, stelt Whitman nu met klem. “Ten eerste en bovenal is HP een hardwarebedrijf", aldus de ceo tegen de New York Times. Dat betekent dat de pc-divisie behouden blijft. Daar zitten genoeg kansen en bovendien is een geïntegreerde pc-divisie veel kostenefficiënter dan een zelfstandige tak.

webOS in de cloud

En alhoewel het einde oefening lijkt voor de geflopte tablet van HP, de Touchpad, heeft de techreus allerlei plannen met het besturingssysteem daarop, het van Palm overgenomen webOS. Zelfs in nieuwe tablets.

Whitman zegt dat webOS zal draaien op servers en tablets. “Het is onderdeel van onze cloudstrategie. Wacht maar af."

Eerder waren er al signalen dat HP webOS ook op pc's en printers wil zetten. De nieuwe koers van HP zal naar verwachting eind november definitief worden vastgesteld.