De 'ultra-draagbare' Compaq 2133 weegt 1,9 kilogram en heeft een aluminium behuizing. Vanaf eind deze maand moet de mini-notebook verkrijgbaar zijn.

Kleiner toetsenbord

De C7-M processor van Via komt met een snelheid van 1GHz, 1,2GHz of 1,6GHz. Standaard zijn zaken als het 8,9 inch beeldscherm met een resolutie van 1.280 bij 768 pixels, wifi en usb. Een webcam is optioneel. Het toetsenbord is 8 procent kleiner dan gebruikelijk bij laptops. De 2133 kan twee uur op de standaard bijgeleverde batterij draaien.

Isaiah-processor

HP's keuze voor de Via-chip is opmerkelijk, aangezien Intel in het derde kwartaal een reeks goedkope Atom-chips voor laptops als de 2133 zal uitbrengen. Volgens Philip Devlin van HP gaven de vereisten voor de warmtehuishouding de doorslag. Bovendien levert Via al langer microprocessors voor HP's Thin Client-serie. Ten slotte was de C7-M al beschikbaar op het moment dat HP de 2133 wilde uitbrengen, aldus Devlin.

Devlin wil nog niet zeggen of HP ook Via's komende Isaiah-processor in de 2133 gaat gebruiken; dit is nog 'onderwerp van discussie' voor beide bedrijven. De Isaiah moet een aanzienlijk sneller worden dan de C-7M-processor terwijl de warmtehuishouding onveranderd blijft.

Doelgroepen

Afhankelijk van de gewenste configuratie, van Linux tot Vista, zal de Compaq 2133-laptop tussen de 500 en 900 dollar gaan kosten. Dat is een stuk duurder dan de 9-inch Eee PC van Asus die deze zomer zal verschijnen.

HP mikt met de 2133 op twee verschillende soorten doelgroepen: scholieren en reizende zakenlieden. In de onderwijsmarkt is HP de derde speler, achter de concurrenten Dell en Apple, zo schrijft Cnet op basis van onderzoek van IDC. "Vanwege de beperkte functionaliteit is er geen massamarkt voor deze kleine laptops", aldus IDC-analist Richard Shim.