Dat maakte HTC woensdag bekend. "HTC Sense wordt meer dan alleen een extra user-interface voor Android. Het is veel meer dan enkele thuisschermen", aldus HTC's chief marketing officer John Wang vooraf tegenover Webwereld. Sense krijgt in totaal 100 verbeteringen en vernieuwingen. De Android-software komt te staan op twee nieuwe toestellen, die HTC ook woensdag presenteerde, de HTC Desire HD en de HTC Desire Z, die ook binnenkort in Nederland beschikbaar zullen zijn.

Google zou eerder hebben aangegeven dat alle user-interfaces die fabrikanten zelf over Android heen leggen voor verwarring kunnen zorgen. Ook Microsoft wilde die praktijk bij Windows Phone 7 aan banden leggen. Maar voorlopig gaan bedrijven als HTC, LG, Sony Ericsson en Samsung dus gewoon door met het toevoegen van eigen software aan Android.

Backuppen

Een van de belangrijke nieuwe functies van Sense is de mogelijkheid om belangrijke gegevens van de telefoon automatisch op te slaan op een eigen account op HTCSense.com. Het gaat onder meer om sms-berichten, contactgegevens en instellingen. Backuppen van foto's, filmpjes en muziek is nog niet aan de orde. "Je kunt op de site zoeken in oude sms-berichten ook al staan ze niet meer op je telefoon." Ook sms'jes versturen via de site is een van de nieuwe opties.

Site als remote voor mobiel

Verder fungeert HTCSense.com volgens Wang als 'een afstandsbediening voor je telefoon'. Zo is het mogelijk om de telefoon op afstand te bellen. De eigenaar kan bijvoorbeeld een een vermistbericht sturen naar een verloren telefoon met contactgegevens of een eventuele beloning. Ook kan de telefoon die kwijt is geraakt op afstand worden geblokkeerd of gewist. Via HTCSense.com zijn wallpapers naar de telefoon te sturen. Gebruikers kunnen verder via de site foto's aan contactpersonen in hun adresboek toewijzen door de foto's te uploaden.

Ook de locatiediensten in Sense zijn verbeterd. Het nieuwe HTC Locations geeft on-demand toegang tot kaarten en plattegronden, die vooraf worden opgeslagen op de SD-kaart. "Dat voorkomt lang wachtent tot de kaarten zijn geladen via mobiel internet", aldus Wang. HTC Sense heeft ook een eigen ereaderapp, Kobo, gekregen.

Statusupdate bij belletje

Sense verbetert ook de binnenkomende gesprekken op de telefoon. Zo is de beltoon harder als het toestel in de gaten heeft dat hij in een zak zit, en is een storend binnenkomend gesprek, bijvoorbeeld tijdens een vergadering, te weigeren door simpelweg de telefoon om te draaien. Sense laat gebruikers nu ook locaties van Google Maps op het web naar de telefoon sturen.

Tijdens het overgaan van de telefoon is naast de naam van de beller nu ook zijn laatste statusupdate op Facebook te zien. "Zo weet je meteen waar de gebelde mee bezig is of hoe hij zich voelt", aldus Wang. Die functie werkt nog niet met andere sociale netwerken zoals Twitter of Hyves.

Desire HD en Desire Z

De opvolgers van de Desire wijken wat betreft uiterlijk af van de eerste Desire, die volgens Wang zo goed verkocht dat HTC nauwelijks aan de vraag kon voldoen. De Desire HD heeft een flink groter touchscreen gekregen: 4,3 inch. De Desire Z beschikt naast een aanraakscherm ook over een uitschuifbaar toetsenbord.

De Desire HD heeft een 1 Ghz Snapdragon-chip en een 8 megapixel camera. De losse adviesprijs is 579 euro.

De Desire Z heeft een 800 Mhz-chip van Qualcomm en een 5 megapixel camera. De Desire Z kost 499 euro. Beide toestellen bevatten nu HTC Fast Boot waardoor het toestel sneller opstart. Over HTC's plannen op het gebied van tablets wilde Wang nog niets kwijt. De Taiwanese krant Digitimes schrijft echter dat HTC van plan is begin 2011 een tablet uit te brengen met Android 3.0 erop.