De broncode van de HTC Hero is staat inmiddels online. Daar staat ook de broncode van andere Android-telefoons van HTC.

De kernel van Android, het besturingssysteem van de HTC Hero, wordt verspreid onder de gpl-licentie. De licentie vereist dat de broncode vrijgegeven wordt als de bron aangepast en publiek verspreid wordt. Bovenop Android draait de Hero applicaties als HTC Peep en een andere interface.

Petitie voor vrijgave

Na de het op de markt brengen van de HTC Hero (in onder meer Nederland verkocht onder de naam T-Mobile G2 Touch) in juli liet de broncode lang op zich wachten. Het duurde op een gegeven moment zo lang dat een groep gebruikers een petitie startte voor vrijgave. Die groep wilde een 'schone' HTC-loze Android-installatie.

Overigens zitten er beperkingen aan installatie van een andere build op een Android-telefoon. De maker van CyanogenMod, een bekende alternatieve Android-build, werd onlangs gemaand door Google . In een brief eiste de zoekgigant dat Cyanogen stopt met het leveren van closed source-applicaties als Google Maps, Google Talk en Gmail. Die zijn namelijk alleen toegestaan op officiële Android-systemen. Dat besturingssysteem van Google is weliswaar open source, maar de ingebakken applicaties niet.