HTC en Intellectual Ventures verklaren dat de smartphonemaker de nu verkregen patenten gaat inzetten om zich te verdedigen tegen aanklachten. Het is niet bekend hoeveel geld er met deze deal is gemoeid. De Taiwanese smartphonemaker is verwikkeld in een patentstrijd met iPhone-producent Apple. Eerder heeft HTC ook al een deal gesloten met Microsoft.

Samsung ging voor

Intellectual Ventures heeft HTC niet aangeklaagd voor patentschending. Criticasters van het bedrijf stellen dat het daar wel mee heeft gedreigd, meldt De Britse ict-nieuwssite The Register. Vorige week is HTC-concurrent Samsung ook al overstag gegaan.

In het geval van Samsung lijkt niet het volledige patentportfolio van 30.000 stuks te zijn afgekocht. Intellectual Ventures meldt dat het Zuid-Koreaanse bedrijf "toegang krijgt tot het patentportfolio", terwijl het bij HTC expliciet het complete aantal noemt.

Ook in het geval van de deal met Samsung zijn details als de vergoeding en welke patenten op wat voor technologieën geheim gehouden. Het gaat om "intellectueel eigendom in een variëteit aan segmenten die kritiek zijn voor Samsungs bedrijfsvoering", meldt het persbericht.

Patenttrol

Intellectuel Ventures is mede opgericht door Microsoft-veteraan Nathan Myhrvold, die 13 jaar heeft gewerkt bij de Windows-producent. Zijn bedrijf verzamelt patenten, maar voert zelf geen producten waar die gepatenteerde technologieën in zitten. Het beantwoordt daarmee aan de definitie van een patenttrol.

Intellectual Ventures gaat prat op een miljardenomzet. Die inkomsten zijn volgens The New York Times vooral afkomstig van licenties aan grote bedrijven die de patentportfolio afkopen. Microsoft is één van die bedrijven.

Versus Apple, Google, Facebook

Intellectual Ventures heeft ook patenten op uitvindingen van Microsofts mede-oprichter Paul Allen. Die oud-kompaan van Bill Gates heeft een eigen patentverzamelend bedrijf, Interval Licensing, dat eind augustus acht grote internetbedrijven en twee winkelketens (met ook webwinkels) heeft aangeklaagd voor patentinbreuken.

Die aanklacht van Allens bedrijf is gericht tegen Apple, Google, AOL, Facebook, eBay, Netflix, Yahoo, en Google-dochter YouTube naast Office Depot en OfficeMax.