Onder de HTC-ontwerpers die vrijdag in de Taiwanese hoofdstad Taipei zijn opgepakt zijn vice-president productontwerp Thomas Chien, hoofd design Justin Huang en hoofd r&d Wu Chien Hung, melden Taiwanese media. Ze worden verdacht van het stelen en verspreiden van bedrijfsgeheimen. Chien zou de nog vertrouwelijke Sense 6.0-interface hebben doorgestuurd naar externe personen.

Chien, Hung en Huang zouden ook het ontwerp van de HTC One valselijk in rekening hebben gebracht. Huang was verantwoordelijk voor het ontwerp van dat toestel, dat intern bij HTC is ontworpen. De drie verdachten stuurden desondanks via een extern ontwerp bureau een rekening van 1 miljoen dollar. De opbrengst zouden ze samen delen.

Voor zichzelf beginnen

De ontwerpers waren van plan bij HTC te vertrekken om een eigen designbureau in China op te richten. Dat wilden ze doen nadat ze deze week hun halfjaarlijkse bonus hadden opgestreken. In totaal zijn vijf HTC-medewerkers opgepakt. De arrestatie volgde na een klacht door HTC-voorzitter Cher Wang. Chien en Hung zitten nog vast, de andere drie zijn op borgtocht vrijgekomen.

Leegloop

HTC kampt al langer met vertrekkende topmensen. CEO Peter Chou wordt een gebrek aan langetermijnstrategie verweten. Zeker vijf topmannen verlieten bij HTC dit jaar het zinkende schip. Voormalig productmanager Eric Lin verruilde HTC voor Microsoft en riep op Twitter zelfs collega’s op bij HTC te vertrekken.

HTC verkeert al tijden in zwaar weer. De smartphonefabrikant zag zijn omzet in maart nog halveren vergeleken met het jaar ervoor. Vlaggenschip HTC One moest de ommekeer inluiden, maar problemen in de productielijn leidden tot uitstel. In de tussentijd flopte de HTC First, de smartphone met Facebook Home.