HTC heeft een update uitgebracht voor zijn huidige toptoestel One X, dat daardoor in bepaalde gevallen geen of nauwelijks WiFi-ontvangst meer heeft. Voorheen zichtbare en gebruikte draadloze netwerken worden niet meer gedetecteerd of met flink slechter bereik. Gebruikers die deze download hebben geïnstalleerd klagen steen en been, onder meer op de Facebook-pagina van HTC Nederland.

Geen Android-update

De update van 35 MB dient voor de systeemstabiliteit en wordt over-the-air (OTA, via draadloze verbindingen) gedistribueerd. Veel gebruikers krijgen de download dus aangeboden. Het gaat niet om een update voor Android, zoals de al beloofde update naar de nieuwste versie Jelly Bean (4.1.2 of 4.2), maar om een vernieuwing voor HTC’s firmware. Die systeemsoftware komt met deze update uit op versie 3.18.401.1.

Na installatie blijken WiFi-verbindingen niet of nauwelijks meer te werken. Het bereik van de smartphone voor WiFi is drastisch teruggedrongen. Dit geldt echter niet voor alle gebruikers; het probleem blijkt zich niet universeel voor te doen. Klanten die support zoeken bij HTC krijgen het advies om hun toestel te resetten; soft en eventueel zelfs hard. Daarbij gaat de smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en worden alle gebruikersgegevens gewist. Het is dus nodig eerst zelf een back-up te maken van de diverse data (inclusief accountgegevens) op het toestel.

Reset helpt niet

In de praktijk blijkt dit het probleem toch niet op te lossen. Een wel werkende oplossing zou zijn het rooten van de smartphone om de foute firmware-update weer ongedaan te maken. Deze root- en flash-aanpak wordt aangeraden door gebruikers op onder meer forumsite XDA.

HTC meldt dat het de zaak in onderzoek heeft. Via Facebook laat de fabrikant ook aan getroffen gebruikers weten dat het zich over de zaak buigt. “Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar eventuele WiFi problemen naar aanleiding van de laatste update.” Het lijkt erop dat rechtzetten van de fout kan met een nieuwe update. Het is nog onbekend of en wanneer die uitkomt. Webwereld heeft HTC om een reactie gevraagd, maar die nog niet gekregen.

Hardwareprobleem?

In de tussentijd twijfelen gebruikers aan de aangeboden update. Die schakelt WiFi namelijk niet op alle toestellen uit, of brengt het terug naar ‘Bluetooth-bereik’. Mogelijk dat het alleen gaat om de eerste lichting One X-toestellen. In die eerste productierun is eerder al een hardwarefout ontdekt die de WiFi-ontvangst stoort. Het is niet duidelijk of dat hier ook het geval is en hoe de firmware-update zo’n niet eerder opgetreden hardwareprobleem heeft geactiveerd.

Op de hardwarefout valt volgens HTC’s support te controleren door met een vinger voorzichtig druk uit te oefenen op de achterkant van het toestel, naast de cameralens. Dit levert direct een streepje extra op voor de plots verslechterde WiFi-ontvangst. Overigens wordt de One X binnenkort opgevolgd, net als generatiegenoot One S, door de HTC One. Dit is het enige nieuwe Android-model waar de geplaagde Taiwanese fabrikant nu mee komt.

Update: HTC komt in reactie op vragen van Webwereld met de formele verklaring: "HTC stelt de kwaliteit van zijn producten en het leveren van een optimale gebruikservaring voorop. Op dit moment onderzoeken wij de melding. Bedankt voor je begrip en geduld."