HTC ziet zijn omzet weer stijgen, maar verwacht in het volgende kwartaal zijn eerste verlies ooit te noteren. De smartphonefabrikant publiceert zijn kwartaalcijfers en verwacht in het vierde kwartaal winst door nieuwe toestellen, maar het komende kwartaal zullen aandeelhouders de broekriem aan moeten halen.

Weer groei in de omzet

HTC kwam het afgelopen kwartaal uit op een omzet van zo’n 1,7 miljard euro. Dat is een flinke groei ten opzichte van het vorige periodes. Het laatste kwartaal kwam HTC nog uit op ongeveer 1,1 miljard euro. De neerwaartse spiraal van het bedrijf is daarmee eindelijk doorbroken.

Die omzettoename is volgens de producent onder meer te danken aan hogere productiesnelheid. Eerder zag HTC de productiesnelheid nog afnemen omdat het bedrijf moest wachten op toeleveranciers. De release van vlaggenschip HTC One liep daardoor vertraging op.

Eerste verlies ooit

In het derde financiële kwartaal verwacht HTC een brutowinst te boeken tussen de 18 en 21 procent. Maar wat operationele winst betreft, speelt HTC naar de eigen verwachting quitte of zal het bedrijf een verlies noteren tot 8 procent. Het zou voor het eerst zijn in de geschiedenis van het Taiwanese bedrijf dat er een verlies wordt genoteerd.

De brutowinst wordt benadeeld door de hogere kostenstructuur, meldt HTC. Een gebrek aan schaalbaarheid en het lastig verwerken van verouderde producten in het verkoopkanaal speelt de fabrikant parten. “Er is actie ondernomen en we verwachten een verbetering in het vierde kwartaal.”

Nettowinst blijft laag

De omzet is flink gegroeid, maar de nettowinst blijft met iets meer dan 31 miljoen euro laag. Vorig kwartaal bleef de nettowinst hangen op 21,4 miljoen euro. Het goede nieuws is dat HTC het vorige kwartaal beter lijkt te presteren in de VS en West-Europa. De HTC One presteerde volgens de fabrikant beter dan de vier vlaggenschepen van het bedrijf bij elkaar opgeteld in dezelfde periode een jaar eerder.