HTC publiceert zoals gewoonlijk zijn omzetten elke maand en ditmaal ziet het er een stuk beter uit dan over februari. De verkopen stegen in maart naar zo'n 410 miljoen euro, 40 procent meer dan de maand ervoor. Maar, zo stelt The Next Web terecht, die maand was voor de Taiwanese smartphoneleverancier de slechtste in de laatste drie jaar.

Vergeleken met de maand maart van vorig jaar vallen de cijfers juist weer niet mee. Over die periode gezien knalde de omzet van HTC juist met 48,57 procent naar beneden. Wel moet worden aangetekend dat de verkopen van de nieuwste smartphones, de HTC One en de Facebookphone HTC First nog moeten beginnen.

Is maart het begin van het herstel?

Het is wel voor het eerst sinds enkele maanden dat de omzet niet meer keldert. HTC zei begin februari nog dat het verwachtte dat er nog maandenlang slechte resultaten zouden worden aangekondigd, maar dat nieuwe producten de neerval moesten keren.

Over het hele eerste kwartaal van dit jaar was de omzet ongeveer 1,1 miljard euro, stelt het Taiwanese bedrijf in een voorlopig resultaat. Het netto inkomen na belastingen was 2,2 miljoen euro. De cijfers moeten nog worden goedgekeurd door de accountant. Vorig jaar behaalde HTC over het eerste kwartaal nog een omzet van 1,74 miljard euro en een winst van 110 miljoen euro.

Vertraging vlaggenschip

HTC had andere cijfers voor ogen het afgelopen kwartaal, dankzij het nieuwe vlaggenschip HTC One. Deze had in februari al moeten verschijnen, maar het bedrijf kampt met problemen bij de toeleveranciers. De One heeft een nieuw camerasysteem dat gebruik maakt van ‘ultrapixels’. Maar omdat dit een afwijkende sensor betekent, kan er niet uit de standaardvoorraad van fabrikanten worden geplukt.

Er was een tijd dat dit geen probleem moest zijn voor HTC – bijvoorbeeld toen het bedrijf hofleverancier was van Google en zelf zeer populaire Android-toestellen maakte – maar momenteel heeft het bedrijf niet de invloed om druk uit te oefenen op toeleveranciers, zo meldde een HTC-topman aan de Wall Street Journal.

De HTC One is positief ontvangen door recensenten. Het aantal bestellingen in de VS zou al op enkele honderdduizenden liggen. De HTC One moet dan ook een reddingsboei zijn voor HTC die al in geen tijden meer een succesnummer te pakken heeft. CEO Peter Chou zou het bestuur van HTC beloofd hebben op de stappen als de HTC One geen hit wordt, zo meldt de WSJ.