Standaardenorganisatie W3C haalt de speciale tags voor video- en audio-content uit de aankomende versie 5 van webtaal html. De reden hiervoor is dat de diverse browserleveranciers het niet eens kunnen worden over welke codec-software voor welke video- en audioformaten dan de aangeroepen standaard moet zijn.

"Na een excessieve hoeveelheid discussies, zowel openbaar als besloten, over de codecs voor de tags video en audio in html5 ben ik met tegenzin gekomen tot de conclusie dat er geen geschikte codec is die alle leveranciers willen implementeren en leveren", schrijft Ian Hickson, html5-toezichthouder voor de W3C.

Beren op de weg

Hij meldt dat Apple weigert de open source video-codec Ogg Theora te implementeren als default in zijn Quicktime-software. Apple's webbrowser Safari gebruikt, net als iTunes, Quicktime voor het afspelen van multimedia-content. De Mac-maker beroept zich erop dat er geen hardware-ondersteuning is voor Theora, en dat er een onzekere toekomst voor is vanwege patentenclaims.

Google heeft H.264 en Ogg Theora wel geïmplementeerd in zijn browser Chrome, maar kan de codelicentie voor eerstgenoemde niet bieden aan distributeurs van de open source-variant Chromium. Verder meent de internetreus volgens Hickson dat de kwaliteit per bit van Theora nog niet geschikt is voor het massaverkeer dat YouTube nu afhandelt. Die videosite die Google in 2006 heeft gekocht, gebruikt Flash van Adobe (die daarvoor in 2005 Macromedia overnam).

Hoge licentiekosten

Opera heeft ook problemen met H.264, maar loopt in een 'eerder' stadium al vast. De Noorse browsermaker protesteert tegen de hoge licentiekosten voor die gepatenteerde videotechnologie.

De Mozilla Foundation loopt tegen dezelfde open source-problemen aan als Google met Chromium. De H.264-licentie staat niet toe dat de open source browser Firefox met die videocodec wordt gedistribueerd door derden. Mozilla weigert dus die codec te implementeren. Volgens Hickson heeft Microsoft nog helemaal niets laten weten over de intentie om de video-tag wel of niet te ondersteunen, laat staan hoe.

Weggelaten

Hickson laat het hele multimediaplan voor html5 dus varen. "Ik heb dus de twee subsecties in de html5-specificatie verwijderd, waarin die codecs vereist zouden zijn. In plaats daarvan laat ik de kwestie nu ongedefinieerd, wat in het verleden al is gedaan met functies zoals de img-tag en beeldformaten, de embed-tag en plugin-api's, of webfonts en fontformaten."