Het officiële logo voor html5 is net onthuld door standaardenorganisatie W3C (World Wide Web Consortium). Webdevelopers kunnen dat logo op hun websites gebruiken, ook als ze niet echt html5 gebruiken. Inzet van andere webstandaarden, zoals css3 (cascading style sheets), telt ook. Het html5-logo heeft daarvoor aanvullende logo’s (badges) die dan eraan gekoppeld worden.

De eerste reacties van webdevelopers en gebruikers, op blogs, bij polls en op Twitter, zijn verward, cynisch of beide. Microsoft is positief over het W3C-logo. "Het is tijd om de wereld te vertellen dat html5 klaar is om gebruikt te worden", blogt manager Jean Paoli, verantwoordelijk voor interoperabiliteit bij Microsoft.

'Voor het hele web'

Het W3C stelt dat html5 staat voor het hele web en het logo is dus een “algemene visuele identiteit” die diverse technieken omvat voor het bouwen van webapplicaties. “Het logo heeft geen specifieke betekenis”, zegt creatief directeur Michael Nieling van designbureau Ocupop dat is ingehuurd om het html5-logo te ontwerpen. “Het logo vertegenwoordigt ‘het web-platform’ in een erg algemene zin”, vertelt hij aan de Britse ict-nieuwssite The Register.

Het html5-logo is dus geen oplossing voor de claims van diverse partijen, waaronder ook browsermakers als Google, Apple en Microsoft, dat ze voldoen aan de html5-standaard. Dat doet ieder van die bedrijven namelijk met bepaalde html5-delen en soms ook nog op eigen wijze. Ondanks eerder protest van het W3C roept officiële logo dat geen halt toe.

Het W3C-logo is dan ook niet bedoeld om ‘compliance’ aan te tonen, maar moet 'interesse en betrokkenheid' uitdragen. Het is ontworpen als een “consistent, gestandaardiseerd visueel vocabulaire dat dient als een raamwerk voor conversaties, presentaties en uitleg in de toekomst”, legt Nieling uit.

Standaard nog lang niet af

Het al veelbesproken html5 is overigens een standaard die nog in ontwikkeling is bij het W3C. Naar verwachting is html5 in 2012 zo goed als af: het krijgt dan de status Candidate Recommendation.

Volwaardige W3C Recommendation-status moet daarna nog volgen. In 2008 schatte html5-toezichthouder Ian Hickson nog dat dat tegen 2022 wel rond kan zijn. Ook css3, en de modulaire onderdelen daarvan, is overigens nog in ontwikkeling.