Volgens Ian Hickson, html5-toezichthouder voor de W3C, blokkeert Adobe de verdere ontwikkeling van html5. De toezichthouder stelt dat Adobe bezwaar maakt tegen het publiceren van een nieuwe versie van de standaard, maar is het niet duidelijk waarom dit gebeurt. In een reactie over de publicatie van nieuwe versies zegt werkgroeplid Larry Masinter van Adobe: "Moet ik mijn bezwaren herhalen?"

Door bezwaar te maken tegen de publicatie van nieuwe versies blokkeert Adobe de ontwikkeling van html5, concludeert Hickson. Dit ergert hem in hoge mate omdat Adobe's cto en ceo in het verleden hebben aangegeven html5 en de ontwikkeling daarvan te ondersteunen.

Video zonder Flash

Adobe heeft de schijn tegen. De Flash-maker zegt html5 toe te juichen, maar ziet natuurlijk liever niet dat iedereen zonder Flash-plugin video gaat kijken op internet, zoals html5 mogelijk maakt. YouTube test sinds kort een html5-versie die geen Flash nodig heeft.

Hickson vindt het bijzonder vreemd dat Adobe aan de ene kant schijnbaar niets tegen de standaard heeft, maar vervolgens wel de kont tegen de krib gooit als het aankomt op deze aanpassingen. Volgens Adobe gaat het daar helemaal niet om, maar liggen de aanpassingen simpelweg niet binnen het focusgebied van de werkgroep.

'Er is helemaal niets geblokkeerd'

Het rommelt flink in de html5-werkgroep. Masinter reageert tegen Webwereld: "Er is helemaal niets geblokkeerd." Volgens hem begrijpt Hickson de status van zijn eigen document niet, en blijft hij bovendien privé-extensies invoeren.

Html5 wordt ontwikkeld door de Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG), waarvan Hickson de toezichthouder is. Hij is op dit moment werkzaam voor Google, dat deels eigenaar is van de html5-specificatie.

Volgens Masinter begrijpt de Hickson ook niet dat de WHATWG geen open groep is. "De organisatie is niet open, zoals hij soms beweert, het is een private groep waarin 3 of 4 bedrijven samenwerken." Volgens Masinter heeft hij slechts een compromis voorgesteld. Hij wilde de voorlopige versies met aanpassingen van Hickson wel vrijgeven als 'working drafts' mits de status van het document duidelijk wordt aangegeven dat het niet noodzakelijkerwijs punten van aandacht voor de werkgroep zijn, en dat er geen geen toewijding vanuit de werkgroep is om ze te implementeren.

Aanpassingen

Daarmee bedoelt Masinter dat Hickson verschillende aanpassingen deed aan de html5-specificatie die op dit moment niet bij de werkgroep op de kaart staan, en van tevoren niet was afgesproken dat er aandacht aan deze gebieden zou worden besteed. Het gaat bijvoorbeeld om aanpassingen aan RDFa, waarmee rijke metadata aan webdocumenten kan worden toegevoegd. Daarnaast gaat het om aanpassingen aan Microdata en 2D Context. Alledrie zouden ze nu niet in het aandachtsveld van de html5-werkgroep liggen.

Vandaar dat Masinter een compromis voorstelde waarmee de aanpassingen als niet definitief worden aangemerkt. Die bezwaren werden op een 'achterbakse wijze tot zinken gebracht'. Vandaar dat Masinter de bezwaren officieel wil aantekenen.

Welles/nietes

"Wat er aan de hand is?", vraagt Masinter zich in een reactie retorisch af. "Meneer Hickson is gewoon woest dat hij niet de volledige controle over het document heeft."

Hickson concludeert hieruit dat Adobe de ontwikkeling expres dwarsboomt. Hij laat in een reactie aan Webwereld weten dat alles wat hij te zeggen heeft in zijn blogpost staat, en dat hij verder geen commentaar heeft.