"Een van de grootste problemen die webdiensten hebben, is hun afhankelijkheid van HTTP", sprak Box tijdens DevWeek, een jaarlijkse conferentie voor ontwerpers.

Het protocol werkt goed bij kleine datatransacties via computers voor bijvoorbeeld het binnenhalen van internetpagina's. Webdiensten komen echter in de problemen als ze grotere transacties willen versturen. Als deze langer dan drie minuten duren, dan kappen de internetproviders de communicatie af, aldus Box.

Een ander probleem is dat HTTP asymmetrisch is. "Als één iemand via HTTP iets verstuurt, dan is de andere partij automatisch passief. Hij kan alleen maar antwoorden en dit is niet handig voor peer-to-peer programma's."

Box is niet gecharmeerd van peer-to-peer software, zoals KaZaA, die wel symmetrisch werken met HTTP, zo schrijft ZDNet. De reden dat deze programma's wel werken is volgens Box omdat de programmeurs 'hacks' maken en om het protocol heen werken. "Het zijn hacks die allemaal op hun eigen manier zijn geprogrammeerd zodat deze technieken niet met elkaar kunnen samenwerken."

Enkele groepen bij het World Wide Web Consortium (W3C), de standaardisatiegroep voor het internet, werken aan de tekortkomingen van het huidige HTTP. Ook Microsoft werkt apart aan een oplossing, al zegt Box dat als een bedrijf in zijn eentje aan het probleem sleutelt, dit zonde van de tijd is.