Gebruikers die een andere rom willen flashen op hun smartphone kunnen dat meestal alleen doen als de bootloader van hun smartphone is ontgrendeld. Sommige smartphones worden standaard met een ontgrendelde bootloader geleverd terwijl andere toestellen eerst moeten worden ontgrendeld.

Sommige fabrikanten leveren hun toestellen standaard met een vergrendelde bootloader, maar geven gebruikers de mogelijkheid hun toestel te ontgrendelen door een verzoek in te dienen. Een geautomatiseerd proces zorgt er meestal voor dat gebruikers binnen een minuut de bootloader kunnen ontgrendelen.

Huawei was tot gisteren een van deze fabrikanten, maar heeft daar nu een einde aan gemaakt. "Om gebruikers een betere ervaring te geven en te voorkomen dat gebruikers problemen krijgen na het flashen van ROMs, stoppen wij de unlock code application service voor alle producten die na 24 mei 2018 worden uitgebracht. Producten die voor deze datum zijn uitgebracht kunnen tot 60 dagen na deze aankondiging gebruik maken van deze dienst," aldus Huawei.

Community

De gemiddelde Huawei-gebruiker zal hier weinig van merken, maar gebruikers die (in de toekomst) graag een andere ROM willen installeren op hun smartphone zullen dat waarschijnlijk niet meer kunnen of de trukendoos veel verder open moeten trekken en veel meer moeite moeten doen om dat voor elkaar te krijgen.

De ontwikkelaars- en modding-community is hier uiteraard niet over te spreken en behoorlijk verrast. Huawei is een van de weinige bedrijven die ontwikkelaars en gebruikers hiermee hielp en het bedrijf sponsort zelfs het grootste ontwikkelaars- en modding-forum, XDA. Verschillende moderators hebben ook aangegeven met Huawei in gesprek te zijn om deze beslissing terug te draaien.

Huawei was niet bereikbaar voor commentaar.