Huawei ziet dus af van marktverovering in de Verenigde Staten. Dit betreft de telecomhardware van het Chinese bedrijf. De mobiele telefoons, met Android en Windows Phone, van de firma blijven wel verkrijgbaar in de VS. Dat gebeurt dan via derde partijen, zoals mobiele operators. De exit uit de Amerikaanse markt is door CEO en oprichter Ren Zhengfei bekend gemaakt in een interview met de Chinese site 163.com, meldt de Global Times.

Verdenking van overheidsinvloed en spionage

Het vertrek uit de telecommarkt van de VS is ingegeven om de relaties tussen China en de VS niet te beïnvloeden, aldus de topman. Hij stelt echter ook dat Huawei een privaat bedrijf is en geen politiek standpunt inneemt. Zhengfei zegt dat de smartphones van zijn bedrijf goed verkopen in de VS en dat die apparaten niet gezien kunnen worden als securitybedreigingen omdat ze software draaien die is gemaakt in de VS.

Eerder dit jaar heeft een andere topman, vice-president Xu Zhijun, al gezegd dat de interesse van het bedrijf in de Amerikaanse markt is verdwenen. Diverse overheden, waaronder niet alleen die van de VS, zijn achterdochtig naar het Chinese bedrijf. De telecomsystemen van die leverancier zouden spionage door de communistische regering van China faciliteren, zo luidt de verdenking. Er zijn hoe dan ook flinke gaten aangetroffen in de bedrijfsrouters die Huawei levert.

In de zomer van vorig jaar heeft de Duitse security-onderzoeker Felix Lindner (in hackerskringen bekend als FX) grote gaten onthuld in diverse Huawei-routers, waaronder ook de zware AR29-modellen: