Volgens The Wall Street Journal heeft Hui, een Chinees met de Amerikaanse nationaliteit, 450 miljoen dollar over voor Gateway. Hui doet het bod in een brief aan de directie van de pc-verkoper. Gateway heeft nog niet besloten of het op het bod wil ingaan. Beide partijen willen geen commentaar leveren op de mogelijke overname. Saillant detail is dat Hui zijn bedrijf Emachines in 2004 juist verkocht aan Gateway voor 290 miljoen dollar.

Gateway verkeert al tijden in zwaar weer door toenemende concurrentie van de grootste pc-verkopers ter wereld: Dell en HP. Gevolg hiervan was een verlies van 7,7 miljoen dollar in het vorige kwartaal. Tevens zag het bedrijf zich gedwongen 188 filialen te sluiten.

Kritiek

Hui heeft de nodige kritiek op het beleid van de pc-verkoper. "De directie moet de noodzaak inzien om een soort noodplan op te stellen voor Gateway", aldus Hui in de brief. 'Het landschap waarin pc-verkopers opereren is veranderd en Gateway moet zich daaraan conformeren.'

Vorige week werd bekend dat Hui onderhandelt met het Japanse Nec omtrent een overname van Packard Bell. Met de overname, die hoogstwaarschijnlijk in september wordt afgerond, komt Packard Bell weer in Amerikaanse handen.