Een van de voorstellen, afkomstig van de Republikeinse afgevaardigde Mary Bono, werd in oktober 2004 ook al eens met een overweldigende meerderheid (399 stemmen vóór en één stem tegen) aangenomen.

Omdat de Senaat het voorstel vorig jaar niet behandelde, moest Bono de wet, de Spy Act ('Securely Protect Yourself Against Cyber Trespass') geheten, dit jaar opnieuw voorleggen aan de leden van het Huis. Bono kreeg opnieuw een ruime meerderheid voor haar voorstel: 393 afgevaardigden stemden voor, vier tegen.

Bono stelt in haar Spy Act voor om spywaremakers zwaar te beboeten. Op zaken als browser hijacking, het zonder toestemming verzamelen van persoonlijke informatie en het uitschakelen van beveiligingssoftware zou volgens het voorstel een boete van maximaal 3 miljoen dollar komen te staan.

Een ander voorstel, van de Democraat Zoe Lofgren, werd eveneens met een overweldigende meerderheid aangenomen, zo meldt CNet. Lofgren wil spywaremakers niet alleen beboeten, maar ook opsluiten, voor maximaal twee jaar. Wie spyware gebruikt als hulpmiddel voor een andere misdaad (fraude met behulp van buitgemaakte gegevens bijvoorbeeld) kan voor vijf jaar achter de tralies verdwijnen, als het aan het Huis van Afgevaardigden ligt.

Voordat de wetsvoorstellen van kracht worden, moet eerst de Amerikaanse Senaat zich nog over de plannen buigen.