De Spaanse arts uit Barcelona kon de pijnlijke schouder waar hij op een zondagochtend last van had, niet verklaren. Het voelde aan als sportblessure, maar hij had niet gesport. Toen bedacht de arts zich dat hij fanatiek getennist had op zijn nieuwe Nintendo Wii.

De arts concludeerde dat zijn klachten het gevolg waren van veelvuldig Wii-gebruik en schreef een brief aan het medische tijdschrift 'New England Journal of Medicine'', zo meldt Reuters.

"De variant van deze patïent kan specifiek betiteld worden als 'Wii-itis'. De behandeling bestond uit een week lang Ibuprofen en een week lang geen Wii-spellen spelen. De patiënt herstelde volledig", zo schreef Bonis aan het tijdschrift.

De arts zegt dat hij besloot om de brief in te sturen, nadat een vriend van hem dezelfde klachten ontwikkelde door het gebruik van de Nintendo-spelcomputer. De huisarts is de klacht nog niet in zijn praktijk tegengekomen, maar vermoedt dat er sprake is van een klacht die vaak niet herkend wordt.

Space Invaders

Wii-itis is niet de eerste aandoening die het gevolg is van overmatig gebruik van spelcomputers. In 1981 al dook de eerste aandoening op, Space Invaders' pols, die het gevolg was van het geselen van de toetsen om het spel te kunnen besturen.

Nintendo is ook geen onbekende voor medici. In 1990 bestempelde een arts uit Wisconsin de pijnlijke duim als gevolg van het gebruik van Nintendo-controllers als 'Nintendinitis'.

Bonis waarschuwt dat met spellen als virtueel golf, boksen, honkbal en bowling al op de markt en nieuwe spellen onderweg, verschillende en onverwachte spiergroepen aangesproken worden. "Artsen moeten alert zijn op verschillende, mogelijk mysterieuze uitingen van Wiiitis", aldus Bonis.

De arts verklaart dat hij zijn Wii-controller weer ter hand heeft genomen. "Maar ik probeer met mate te spelen, al is dat soms erg moeilijk!"