De uitdaging ligt volgens Trower, baas van Microsofts robotica-afdeling, vooral bij de ontwikkeling van armen en handen die de menselijke handigheid en gevoeligheid kunnen nadoen. Robots met volledig functionerende armen kunnen tafels dekken, afwasmachines inruimen en breekbare voorwerpen oppakken, vertelt Trower in een interview op de International Consumer Electronics show (CES) in Las Vegas.

Voelen

Software ontwikkelen voor dergelijke robots zal echter gecompliceerd zijn. Omdat de apparaten oppervlaktes en voorwerpen moeten kunnen voelen en thuisbrengen, is er een uitgebreide code nodig. Het zal wel even duren voordat die gereed is, aldus Trower. Verder noemt hij het een uitdaging om de verschillende softwareplatforms te laten samenwerken met tools voor het programmeren van robots.

Irak

Terwijl een goed functionerende robotarm dus binnen de mogelijkheden ligt, is kunstmatige intelligentie nog een brug te ver. Toch kunnen robots met name in de gezondheidszorg een nuttige rol spelen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat alleenstaande ouderen hun medicijnen innemen, zo meent Trower. Ook worden robots in noodsituaties ingeschakeld. Apparaten van iRobot worden bijvoorbeeld in Irak gebruikt om explosieven te zoeken.

Robotica-opleidingen

Als de gezondheidszorg of defensie verder willen profiteren van robots, zijn gespecialiseerde programmeurs nodig. Om het niveau op dit gebied op te schroeven, beginnen sommige universiteiten met brede robotica-opleidingen. Op Carnegie Mellon University wordt bijvoorbeeld lesgegeven in Microsofts Robotics Studio-software, vertelt Trower.