Jaap.nl-directeur Tim Scholte is de houding van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zat. Enkele makelaars die zijn aangesloten bij de NVM, hekelen de huizensite van Scholte, omdat die content overneemt en bezoekers afpikt.

"Zij zien blijkbaar niet in dat het in het voordeel van hun klant is", reageert Scholte. Het kort geding is bedoeld om een einde te maken aan de handelswijze van de NVM en Funda die volgens Scholte in strijd is met de Mededingingswet.

Volgens Jaap.nl zijn NVM-makelaars uit op een collectieve boycot van concurrentensites zoals Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl en Zuka.nl.

Onlangs stuurde NVM-site Funda nog een brief naar makelaars waarin geklaagd werd over het gedrag van Jaap.nl. Volgens Scholte is daarna het aantal klachten sterk gestegen. Hij vermoedt dat de klachten onderling worden afgestemd.

Woensdag berichtte Webwereld al over het kort geding dat enkele makelaars, verenigd in de stichting Baas in eigen huis, tegen de huizensite hadden aangespannen. Het kort geding van Jaap.nl zal volgende week tegelijk worden behandeld met het kort geding dat de stichting Baas in Eigen huis eerder indiende.

Een woordvoerder van Funda bevestigt het kort geding, maar wil niet inhoudelijk ingaan op lopende juridische kwesties.