Rotterdam pleitte er al een tijd voor, en staatsecretaris Huizinga is nu akkoord met het plan om de strippenkaart uit te faseren, zo meldt het AD donderdag op basis van niet nader genoemde bronnen. Het besluit zal morgen pas officieel bekend worden gemaakt. Het ministerie wil niet ingaan op het bericht om 'niet op de zaken vooruit te lopen'.

Vanaf 29 januari 2009 zullen Rotterdammers alleen nog maar met de metro kunnen reizen door gebruik te maken van de OV-chipkaart. De kaart, op basis van de Mifare Classic rfid-chip van NXP, is het afgelopen jaar verscheidene malen gekraakt en gekloond. Het leidde tot politieke en maatschappelijke onrust, maar Tweede Kamer kwam niet veel verder dan meer regie eisen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Vertrouwen in OV-chip

V&W is slechts één van de betrokken partijen in de publiek-private kluwen die met de ontwikkeling van de OV-chipkaart bezig is. Het enige echte 'machtsmiddel' dat de staatssecretaris heeft is het 'niet van de markt halen van de strippenkaart bij onvoldoende vertrouwen in de OV-chipkaart'.

Dat 'vertrouwenspunt' heeft Huizinga dus nu toch blijkbaar al bereikt, ten minste voor Rotterdam. Dat ondanks het recentelijk verschijnen van Mifare-kraaksoftware op het internet.