Kijk alleen al naar het aantal contracten en contacten in een typische cloudgebaseerde omgeving, of ze nu met mobiele, sociale of collaboratieve toepassingen te maken hebben. Je ziet al snel hoe veel uiteenlopende oplossingen en providers er worden gebruikt. Dat maakt het beheren ervan lastig. Helemaal omdat er vaak ook gebruik wordt gemaakt van overbodige diensten en providers.

Gratis whitepaper: Haal het beste uit uw hybride IT-omgeving

Met een hybride omgeving kunnen kosten van sourcing stijgen. Een ervaren sourcing provider biedt integratie en vermindert overhead en complexiteit. Download hier de gratis whitepaper >>

Het negatieve gevolg van de uitdijende hybride omgeving is enorm. Onderzoek van Saugatuck Technology (2014) liet zien dat de meeste hybride omgevingen de kosten van de afdeling inkoop of procurement verdubbelden. Niet alleen vanwege inefficiënties, maar ook doordat de nieuwe oplossingen en aanbieders simpelweg niet passen binnen de meeste traditionele sourcingrichtlijnen, -strategieën en -activiteiten.

Verouderde kennis

IT-divisies hebben vaak veel ervaring met de selectie en inkoop van servers, storage, netwerken, softwarepakketten, tools voor data-integratie en andere professionele diensten. Maar cloudgebaseerde oplossingen kunnen uit al deze onderdelen tegelijk bestaan. Hoe kan dan een traditioneel opererende IT- of finance-divisie al die diensten, aanbieders en de bijbehorende kosten goed evalueren? En hoe creëren ze een samenhangende werkomgeving waarin het bedrijf optimaal profijt trekt van het aansturen van al die diensten?

"Natuurlijk zijn finance- en IT-afdelingen te moderniseren, maar dat is een moeizaam proces dat gebruikers frustreert die op cloudsnelheid willen werken." Zo zei het hoofd van een grote IT-organisatie tegen de onderzoekers van Saugatuck: "We kijken bij elke aankoop of die past binnen onze strategische visie. Dat kost tijd. Soms al snel 18 maanden."

Schrikbeeld

Dit roept het schrikbeeld op van frustraties over corporate IT-procurement, een belangrijke factor waarom de omarming van de cloud binnen een bedrijf zich vaak buiten de gevestigde sourcingstructuren afspeelt. Dat heeft geleid tot de wijdverbreide ontwikkeling van 'schaduw IT', met alle negatieve gevolgen van dien voor de financiële planning, budgettering, toekomstanalyses en de mix van activa en contracten.

Ook kan het onvermogen tot het creëren van goede hybride omgevingen leiden tot het missen van zakelijke kansen. Oplossingen in de hybride cloud bieden namelijk mooie kansen op op nieuwe manieren zaken te doen, nieuwe markten te bestormen en totaal nieuwe bedrijven op te zetten. 'Business agility' en innovatie zijn niet voor niets vaak gebruikte termen om de voordelen van de cloud te beschrijven.

Alleen verdwijnen zaken als tijd, geld en kansen jammer genoeg al snel in een omgeving die qua coördinatie en sourcing tekort schiet. En dan blijf je zitten met heel veel complexe oplossingen, afkomstig uit een waaier van leveranciers met inconsistente contractuele verplichtingen en supportvoorzieningen.

Uitbesteden

Meer dan 70 procent van de ondernemingen die Saugatuck onderzocht, probeerden zelfstandig de stap naar een goed ingerichte hybride cloud te maken. Alleen bleek dat dit weinig succesvol is, omdat dit voor de meeste bedrijven een eerste poging was een nieuwe mix van tools en aanbieders te selecteren en aan te brengen in hun organisatie. Maar zulke inspanningen vereisen nieuwe vaardigheden, organisatiestructuren, aanbestedingspraktijken en modellen voor compliance en finance. Die ervaring ontbreekt nu eenmaal.

Het kan dus zeker de moeite lonen om de selectie en inkoop uit te besteden aan specialisten. Dat bespaart tijd en kosten en het verschaft de ruimte om de organisatiestructuren en beleidsmodellen op de juiste manier aan te passen.


Aanbevolen whitepapers

Zakelijk voordeel uit managed services Infographic over voordelen van IT-uitbesteding: kostenbesparingen, hogere productiviteit, en mensen en resources beschikbaar voor strategische doelen. Download deze gratis whitepaper >> Wie besluit over hybride cloud? Blijf als IT'er betrokken bij de besluitvorming rondom hybride cloudoplossingen. Gids met handvatten voor communicatie met diverse business units. Download deze gratis whitepaper >> Heeft u een digitale strategie? Onze steeds veranderende wereld vraagt om een digitale strategie. Daarmee creëert u exceptionele klantervaringen die uw business succesvol maken. Download deze gratis whitepaper >>