John zegt het zo: ‘Hybrid clouds zijn de Verschrikkelijke Sneeuwman van cloud computing: prikkelend maar frustrerend moeilijk te begrijpen tot op het punt dat ze een diepgeworteld scepticisme oproepen bij potentieel geïnteresseerde partijen. Zijn ze echt of een mythe?’

Dit soort opmerkingen maken me razend. We gebruiken dit soort architecturen al een tijdje, ook al toen ik nog op de universiteit zat. Toen waren de compute resources, zoals supercomputers, niet alleen schaars maar ook verschrikkelijk duur. Daarom gebruikten de meesten van ons bij het bouwen van oplossingen hybride architecturen, zodat we die supercomputers alleen hoefden te gebruiken als ze echt nodig waren. Het meeste werd lokaal verwerkt, maar als supercomputing MIPS nodig waren, dan zonden we onze jobs naar een of andere supercomputer een paar duizend kilometer verderop. Hiervoor gebruikten we al virtualisatie en multitenancy, wat dus eigenlijk oude technologieën zijn.

Hybride clouds, zoals we die vandaag de dag definiëren, zijn niet zoveel anders. Ze bestaan uit twee belangrijke componenten: de lokale systemen, ofwel de privé-cloud, en de remote systemen, ofwel de openbare cloud.

In de IT beschouwen we de lokale systemen als de beste plaats voor het verwerken van de data, omdat we toch al hebben geïnvesteerd in de hardware en de software en omdat we het veiliger vinden. Maar als we bij het saturatiepunt komen in onze privé-cloud, dan verleggen we het verwerken naar de openbare cloud, totdat we de extra capaciteit niet meer nodig hebben. Met andere woorden doen we aan ‘cloudbursting’

Natuurlijk is het helemaal niet makkelijk om een privé-cloud op te zetten. Je moet om kunnen gaan met de interfaces die in beide clouds worden gebruikt, en met de heuristics en de beveiliging. Het is een echte uitdaging wat betreft ontwikkeling en integratie. Om dit probleem op te lossen worden er besturingssystemen ontwikkeld die openbare en privé-clouds omspannen. Bovendien worden er standaarden ontwikkeld rond interface compatibiliteit tussen privé- en openbare clouds. Maar het zou te ver gaan om te zeggen dat de technologie en de standaarden al volwassen zijn.

Hybride clouds? Dat is helemaal niets nieuws onder de zon en niets om bang voor te zijn. Het is een heel oude truc met een wolkje nieuwe mogelijkheden.

Bron: Techworld