Het zijn de twee belangrijkste van een trits van aankondigingen die Microsoft doet op het vlak van virtualisatie, onder de marketingnoemer Get Virtual Now. Later vandaag (18:00 uur Nederlandse tijd, 09:00 in Redmond) zal Microsoft een webcast uitzenden over alle aankondigingen die het bedrijf doet. Microsoft maakte vorige week al bekend dat Application Virtualization (App-V) 4.5 RTM is gegaan, en geeft nu officieel aan dat het onderdeel uitmaakt van de Microsoft Desktop Optimization Pack R2 die ergens in de komende weken verwacht wordt.

Hyper-V was al beschikbaar als onderdeel van Windows Server 2008, maar wordt nu dus officieel een op zichzelf staand product, Hyper-V Server. De versie kent ook beperkingen ten opzichte van de met WS 2008 meegeleverde Hyper-V, zo vertelt product solution manager Robert Bakker van Microsoft tegenover Techworld. "De hypervisor is hetzelfde gebleven, maar de schil eromheen is anders", legt Bakker uit. "Zo zal Hyper-V Server geen ondersteuning voor clustering bevatten, en daarmee ook niet hoogbeschikbaar zijn". De hypervisor blijft echter wel geschikt voor klanten die geen hoge beschikbaarheid nodig hebben, en voor test- en ontwikkelingsomgevingen.

Belangrijker nog is de officiële aankondiging van System CenterVirtual Machine Manager 2008, de nieuwe versie van Microsofts VM-beheeromgeving. Eerder waren er al geruchten dat SCVMM 2008 rond deze tijd uitgebracht zou worden. Net als voor Hyper-V geldt dat de software binnen 30 dagen beschikbaar komt. De Nederlandse prijs is nog niet bekend, Bakker schat dat deze rond de 1200 euro zal liggen voor de losse versie.

De timing van de aankondigingen is niet geheel toevallig: volgende week houdt grote rivaal VMware zijn VMworld-gebruikersconferentie.

Bron: Techworld.nl