Verschillende rapporten verwachten een afname van bedrijfsmatige it-uitgaven. Amy Cravens van Compass Intelligence verwacht dat de verminderde economische groei ook zorgt voor een afname van de groei in de IT-sector. Was deze in 2007 nog 5,3%, in 2008 wordt deze geschat op 3,9%.

Cravens zag in het verleden al dat it-uitgaven erg gevoelig zijn voor economische schommelingen: "Tt-budgetten zijn kwetsbaar," zegt de Compass analiste. "Zodra een bedrijf moet bezuinigen, zijn de ICT-uitgaven vaak als eerst aan de beurt. Gewoon omdat het makkelijk is." De verwachting is wel dat de groeivermindering niet hard doorzet. In 2009 zou de groei terug moeten zijn op 4,8%.

Consolidatie vermindert

Hoewel de onrust op de financiële markten het aantal fusies en overnames zou kunnen remmen, liggen er nog wel kansen voor maken van een lucratieve deal. Lage koersen kunnen leiden tot een voordelige overname van een klein bedrijf. Veel bedrijven hebben dit aan het begin van het decennium nagelaten. "Veel gezonde telecombedrijven hebben in 2002 en 2003 de kans gemist om goedkope maar stabiele aandelen te kopen," aldus Ian McCall. "Terwijl de koersen toen wel laag waren. Op dit moment zie je dat er alleen in opkomende markten slim wordt gekocht."

Het samensmelten van verschillende nieuwe media is de belangrijkste motor achter veel andere ontwikkelingen. "Telecombedrijven moeten voor zichzelf gaan bepalen hoe ze geld willen gaan verdienen aan de opkomst van nieuwe media," zegt Deloitte-analist Ian McCall. "Sommigen telecombedrijven blijven nu nog vasthouden aan hun rol als provider van de infrastructuur, terwijl andere zich aan het omvormen zijn tot uitgebreide media providers." Er moeten dus keuzes gemaakt worden volgens McCall. Concurrentie uit opkomende markten zet de zaken op scherp: "Het kunnen een paar interessante concurrerende jaren worden."

Mobiel breidt uit

Omdat het steeds goedkoper wordt om toepassingen mobiel te maken, is er de laatste jaren een hoop mobiele functionaliteit bijgekomen. De verwachting is dat deze trend zich alleen maar verder zal doorzetten. Zo zullen er nieuwe GPS-toepassingen op de markt komen. Analist McCall denkt alleen niet dat ook meteen duidelijk wordt hoe er geld mee verdiend kan worden. Dit probleem speelt vaker bij de introductie van nieuwe media.

Het rapport 'The Future of Business 2008 - 2018' van S2 Intelligence Pty Ltd heeft ook voorspellingen voor de it-markt. Auteur Bruce McCabe denkt dat in 2010 zestig procent van de it-gebruikers ophoudt met het weggooien van bestanden, omdat het steeds eenvoudiger en goedkoper wordt om ze te bewaren en te indexeren. Een gebruiker heeft dan tot aan zijn dood toegang tot dit persoonlijke archief.

Duurzaamheid

McCabe deed meer voorspellingen. Zo denkt hij dat callcenters stemherkenning gaan toepassen om te horen of de klant tevreden was. En hij verwacht dat overheden bij het ontwikkelen van nieuwe wetten steeds vaker gebruik zullen maken van wiki's. De grote aandacht voor het milieu zorgt ervoor dat ook bedrijven steeds meer aandacht gaan besteden aan duurzaamheid. McCabe verwacht dat de uitgaven hiervoor nog groter zullen zijn dan die voor het oplossen van de millenniumbug, eind vorige eeuw. "Binnen twee jaar zullen de meeste grote bedrijven drie keer zoveel besteden aan het bijhouden van de CO2-uitstoot en duurzaamheidsrapporten, dan wat ze aan de millenniumbug uitgaven," aldus McCabe.