De huidige crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt kan de consumentenuitgaven terugdringen, meent Matt Eastwood van IDC. "Sommige IT-projecten kunnen worden uitgesteld, wat gevolgen kan hebben voor de servermarkt. De huidige groei kan daardoor afzwakken", waarschuwt Eastwood.

Millenniumjaar

De zorgen over de afnemende groei van de servermarkt volgen op een succesvol jaar. Met een bedrag van 15,65 miljard dollar in het vierde kwartaal bereikten de bestedingen in 2007 een recordhoogte van 54,42 miljard dollar. Alleen in het millenniumjaar werd meer uitgegeven aan servers: 61,6 miljard dollar. Wereldwijd nam het aantal verkochte servers toe tot 8 miljoen, wat een stijging betekent van 6,7 procent vergeleken met 2006.

Sun verstoten

Met 17,3 miljard dollar aan inkomsten en een marktaandeel van bijna 32 procent was IBM in 2007 marktleider. Hewlett-Packard was een goede tweede met 15,4 miljard inkomsten, gevolgd door Dell, dat 6,15 miljard dollar binnenhaalde. Dell had met 12,4 procent ook de grootste jaarlijkse groei en heeft Sun hiermee uit de top drie verstoten.

Volgens IDC zijn de hoge inkomsten te danken aan het verkoopsucces van 'blade servers'. In het laatste kwartaal van 2007 zijn de inkomsten hieraan met 54,2 procent gestegen terwijl het aantal verkochte exemplaren 35,6 procent toenam.

Windows en Linux

Hoewel de meeste in het vierde kwartaal verkochte servers nog werken met het Windows besturingssysteem, neemt het marktaandeel van Linux-servers sneller toe. Linux-servers leverden dit kwartaal 2 miljard dollar op, wat gelijkstaat aan een groei van 11,6 procent en een marktaandeel van 12,7 procent. Windows-servers brachten 5,7 miljard in het laatje, een groei van 6,9 procent en een 36,6 procent marktaandeel. De inkomsten van Unix-servers stegen met slechts 1,5 procent tot 5,2 miljard dollar, becijferde IDC.