Hyves heeft haar Application Programming Interface (api) uit bèta gehaald, zo meldt Tweakers.net. De bedoeling van de ontwikkelsoftware, die voornamelijk gericht is op open standaarden en open-source, is dat ontwikkelaars nieuwe toepassingen gaan bouwen die in combinatie met Hyves kunnen worden gebruikt.

Een bètaversie van het ontwikkelpakket, waarmee het eenvoudiger wordt voor ontwikkelaars om toegang te krijgen tot de gegevens van zes miljoen Hyvers, werd drie maanden geleden vrijgegeven. Gegevens die kunnen worden uitgelezen met behulp van de api 1.0 omvatten onder andere gebruikersinformatie, vriendenlijstjes, fotoalbums en andere profielgegevens.

Belangrijk onderdeel van strategie

Volgens Hyves-(mede)oprichter Raymond Spanjar zijn open-source en open standaarden een belangrijk onderdeel van de strategie van de sociale netwerksite: "Wij kiezen doelbewust voor opensource, je kunt gebruik maken van de kwaliteiten van anderen en zij op hun beurt weer van jouw kennis. Bovendien kunnen nichegroepen verrassende nieuwe ideeën aanleveren."

Naast open-source software, Hyves is gebaseerd op OAuth, ondersteunt de api ook het Opensocial-framework, dat Google vorig jaar introduceerde om de uitwisseling van gegevens tussen netwerken eenvoudiger te maken. Hierdoor is het mogelijk om applicaties te bouwen die naast gegevens van Hyves, ook de profielgegevens van MySpace kan raadplegen.

Alles delen

Hoewel er inmiddels veel sociale netwerksites deelnemen aan het Opensocial-framework, is niet iedereen even duidelijk over welke gegevens er op den duur allemaal moeten kunnen worden gedeeld. Spanjar wil met toekomstige api's echter alle functionaliteit binnen de site van Hyves delen met anderen, mits de privacy van de gebruikers niet in geding komt (zoals bij Facebook het geval was).

Met behulp van de voltooide api kunnen programmeurs op grote schaal beginnen met het programmeren van applicaties op de site, met behulp van een uitgebreide handleiding .

Resultaten

Door het vrijgeven van de bètaversie drie maanden geleden kon er al een begin gemaakt worden met het ontwikkelen van nieuwe applicaties , waarvan de het eerste commerciële resultaat al te zien is op Tele2. Abonnees van de kabelaar kunnen Hyves op televisie bekijken.

Vizier op mobiele gebruiker

Volgens Spanjar is dit echter pas het begin van eindeloos veel mogelijkheden, waarbij de mobiele gebruiker voornamelijk in het vizier staat: "Social networking komt pas echt tot zijn recht bij het winkelen in de stad of tijdens het uitgaan, dus wanneer je sociaal actief bezig bent". Waar gebruikers op dit moment op de site van Hyves kunnen aangeven waar ze zijn en wat ze doen, moet dat binnenkort ook mogelijk worden via de mobiele telefoon, een ontwikkeling waar Java-ontwikkelaars nu mee bezig zijn.

Deze dienst moet later gekoppeld in combinatie met mobiele telefoons met geïntegreerde gps-modules leiden tot een stroomversnelling van deze dienst, waarbij het gebruik van flatfee-abonnementen uiteraard een belangrijke rol speelt.