Sociaalnetwerksite Hyves start een clouddienst om zo servercapaciteit in te zetten die niet wordt benut. Dat meldt het Financieele Dagblad. Een deel van de servers van Hyves staat nu niets te doen en omdat ze geleaset worden, zet Hyves ze dan maar in als clouddienst.

Het IaaS-platform is gebaseerd op OpenStack en moet worden ingezet om de capaciteit van verschillende sites van de Telegraaf Media Groep, waar Hyves onderdeel van uitmaakt, op te vangen. Momenteel wordt 10 procent van de beschikbare cloud-capaciteit benut, meldt Hyves aan Tweakers.net. Het is de bedoeling dat ook bijvoorbeeld universiteiten en wetenschappelijke instituten gebruik gaan maken van deze cloud.

Geen daling; wel overcapaciteit

Volgens het Financieele Dagblad is het aantal bezoekers naar Hyves met 90 procent gedaald en is er daarom zoveel serverruimte over. Hyves ontkent tegenover Tweakers.net dat het aantal bezoekers zo gigantisch is teruggelopen. Wel spreekt een woordvoerder van 'overcapaciteit'. “Daarvoor is die clouddienst ontwikkeld", aldus de woordvoerder van Hyves.

Het serverpark van Hyves bestaat uit 3000 servers en om ze allemaal te benutten, bedacht de site de YUNO-cloud, wat verwijst naar de y u no-guy die in Rage Comics worden gebruikt. De cloudienst wordt al een jaar ingezet voor TMG-sites, maar Hyves wil dat nu gaan uitbreiden.