In de column van Luuk Koelman vorige week op Webwereld werd Hyves ervan beschuldigd de cijfers te manipuleren. Die insinuatie is vrij makkelijk met feiten te weerleggen, maar als ik hier met statistieken ga schermen, dan valt natuurlijk de helft van de lezers in slaap en zapt door.

Luuk Koelman stelde dat hij niet gelooft in cijfermateriaal van een onafhankelijke instantie en in zijn column bracht hij met een paar simpele rekensommetjes de naam van Hyves in diskrediet. Nu begrijp ik best dat Luuk Koelman niet wil geloven dat hyvers zoveel pagina’s bekijken op één dag, want ook wij staan daar steeds weer van te kijken. Gemiddeld worden er zo’n 200 miljoen pagina’s bekeken door 3 miljoen Nederlanders, dat wordt door onafhankelijke cijfers van STIR/Comscore onderschreven. Op 23 augustus kwam daar een geweldige piek bovenop, die is toe te schrijven aan de enorme aantallen vakantiefoto’s die de zondag ervoor waren geüpload. In feite is dat helemaal niet zo vreemd, sterker nog, zo’n zelfde piek zal zich bij elk sociaal netwerk voordoen. Het is in ieder geval niet iets waar Luuk Koelman zich zorgen over hoeft te maken.

Maar als Luuk Koelman ons had geloofd, dan zou hij geen column hebben gehad. En als hij even de telefoon had gepakt om na te gaan of zijn wantrouwen wel gerechtvaardigd was, dan had hij zelfs een positief stuk moeten schrijven over Hyves.

Voor de lezers van Webwereld willen wij echter best een stapje extra doen. We nodigen u dan ook graag uit om een kijkje te komen nemen bij Hyves. We willen daar alle vragen beantwoorden die u hebt, of die nu over het aantal servers gaan of de hoeveelheid pageviews. Maar u bent ook welkom als u wilt weten wat het behelst om een sociaal netwerk te ontwikkelen en te onderhouden. Natuurlijk mag daar een biertje en een hapje niet bij ontbreken. De Webwereldborrel met rondleiding en discussie is op vrijdag 8 oktober om 18:00 uur bij Hyves op het Frederiksplein 42 te Amsterdam. Stuur een mailtje naar rsvp apenstaart hyves punt nl om je aan te melden. Tot dan!